2024. április 18., csütörtök

Akár évekig is eltarthat a koronavírus eredetét feltáró vizsgálat

A koronavírus eredetének feltárása bonyolult feladatnak bizonyult, ez meg is lepte az Egészségügyi Világszervezet szakértőkből álló kutatócsoportjának tagját, írja a B92. A szakértő szerint a tanulmányozás évekig is eltartat.

„Mindenki tudja, hogy a járvány Vuhanban tört ki, de nagyon fontos megtudni, mi történt azelőtt” – mondta Dominic Dwyer mikrobiológus, aki a fertőző betegségek szakértője. Hozzátette, hogy a kutatócsoport a kínai hatóságok hozzáférést kapott a koronavírus-járvány eredetének kivizsgálására.

A koronavírus eredete politikai kérdéssé vált, miután az átláthatóság hiánya miatt Kínát nemzetközi kritika érte. Peking azt az elméletet támogatja, miszerint a vírus máshonnan származhat.

Dwyer már korábban együttműködött a WHO-val a SARS- és a madárinfluenza járvány során is. Úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járvány egyik legnagyobb rejtvénye, hogy az első tünetmentes betegek nem tudták, hogy a vírus hordozói.

„Naiv azt gondolni, hogy nulladik fertőzötthöz jutunk” – mondta, hozzátéve, a korai eseteket 2019 novemberében jegyezték, de fontos feltárni, hogy mi történt mindez előtt.