2024. április 20., szombat

Súlyos csapás a szurkoló-bűnszervezetre

A rendőrség előállította a Principi csoport vezetőjét és több tagját

A bűnügyi rendőrség csapást mért a Partizan szurkolóira, 17 személyt tartóztattak le egy szervezett akcióban. Olyan személyeket állítottak elő, akik a szurkolói tábor mögé bújva bűnszervezetet működtettek. A rendőrség tegnap lezárta a JNA és Marakana stadionokat, az edzéseket is lemondták, abban az akcióban, amely során 30 üzlethelyiséget kutatott át a rendőrség. A Partizan stadionján egy olyan bunkert tártak fel, ahol a bűnszervezet tevékenykedett. A belgrádi rendőrfőnök és Aleksandar Vulin belügyminiszter tegnap megtartott sajtótájékoztatóján kiemelték, határozottak abban a törekvésükben, hogy Belgrád biztonságos város legyen, nem hagynak lehetőséget arra, hogy a zimonyi klántól talán erősebb bűnszervezet sodorja veszélybe a fiatalság biztonságát.
Mint ahogy arról a szerb média beszámolt, a belügyi szervek, az ügyészség és a biztonsági-információs ügynökség (BIA) együttműködésével szerdán este és csütörtökön reggel 17 személyt állítottak elő, köztük Veljko Belivukot, akit a média Velja Nevoljanak nevez és a Partizan szurkolóival hoznak kapcsolatba. Belivuk a Principi (Elvek) szurkolócsoportot vezeti, amely a Janjičari csoport volt tagjait egyesíti. A vezetői posztra 2016-ban került, miután Aleksandar Stankovićot (Sale Mutavit) meggyilkolták. Mindkettőjüket a rendőrség a montenegrói kavači klán tagjaiként tartja számon, amely több éves küzdelmet folytat a škaljari klánnal. A két montenegrói bűnszervezet az elmúlt években mintegy 50 életet követelt.

Előállították Marko Miljkovićot, a Belivuk jobbkezét is. Érdekesség, hogy Belivukot és Miljkovićot néhány nappal ezelőtt már előállította rendőrség, mégpedig a Nikola Tesla Repülőtéren, amikor éppen Montenegróból érkeztek vissza Belgrádba. Kihallgatásuk után azonban akkor elengedték őket. Ezúttal akkor csaptak le rájuk, amikor azokat a járműveket akarták felgyújtani, megsemmisíteni, amelyekkel bűncselekményeket hajtottak végre.
Vulin a sajtótájékoztatón kitért arra is, Szerbia komoly állam, amely nem fogja megengedni, hogy egy újabb zimonyi klán jöjjön létre, illetve olyan bűnszervezet, amely az állam felett áll. Mint mondta, a letartóztatottak a legsúlyosabb bűncselekményeket hajtották végre. Kiemelte, így kíván az állam küzdeni a bűnszervezetek ellen, eleget téve annak az ígéretnek, amit Aleksandar Vučić 100 nappal ezelőtt fogalmazott meg.
Ninoslav Cmolić, a Szervezett Bűnözés Ellenes Szolgálat (SBPOK) megbízott vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a csoport az elmúlt tíz év legkegyetlenebb bűntetteiért felel. Mladen Nenadić, a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész arról beszélt, hogy több hónapos munka előzte meg ezeknek a személyeknek a letartóztatását.
A KRIK, Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat szerbiai oknyomozó portál közzétette Belivuk bűnlajstromát. Mint rámutattak, erőszakosságával vált ismertté, többször kellett a bíróság elé állnia. 2007-ben egy szórakozóhely biztonsági őreként két fiatalt támadott meg, ami miatt gyilkossági kísérlettel vádolták meg, hiszen súlyos testi sérüléseket okozott áldozatainak. Akkor 5 és fél hónap börtönre ítélték. Részt vett 2013-ban az ellentábor, az Alkatraz szurkolócsoport vezérének tulajdonában levő kávézó megsemmisítésében is, ám az ügyészség ez esetben 100 ezer dináros jótékonysági célra befizetett összeg ellenében elengedte. Ezt követően 2016-ban verekedés miatt házi őrizetben volt egy évig, majd 2017-ben azzal vádolták meg, hogy részt vett Vlastimir Milošević, a belgrádi éjszakai klubok védőjének meggyilkolásában. Ebben az ügyben Miljkovićot is megvádolták, de elvetették ellenük a vádakat.
A KRIK kapcsolatot vélt felfedezni Belivuk és a végrehajtó hatalom között. Belivuk és Nenad Vučković, a rohamrendőrség egykori tagja közös fotókon jelentek meg. A KRIK információi szerint a rendőr volt a kapcsolat Belivuk és a belügyminisztérium felsőbb struktúrái között, így Dijana Hrkalović, volt államtitkár között is.