2024. április 20., szombat

„Egyenes, becsületes, őszinte ember tudtam maradni…”

Beszélgetés dr. Karikó Katalinnal, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójával

Ma is szívesen gondol vissza szegedi éveire, sőt szabadkai látogatásaira is dr. Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a BioNTech cég alelnöke, a University of Pennsylvania Perelman School of Medicine orvostudományi kara idegsebészeti osztályának adjunktusa. Nevét az elmúlt hónapok során az egész világ megismerte, mégis szívesen visszatérne ahhoz a néhány évvel ezelőtti állapothoz, amelyben csendben, a reflektorfény rávetülése nélkül folytathatta kutatásait, amelyeknek eredményei ugyan rendkívül fontosak számára, mégsem azokra a legbüszkébb, hanem arra, hogy ugyanolyan egyenes, becsületes és őszinte ember tudott maradni, mint amilyen egykor volt.

– Hogyan éli meg azt, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina kifejlesztésének köszönhetően az elmúlt időszakban szinte mindenütt az érdeklődés középpontjába került?

– Kettős érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, hiszen kétségtelen, mindez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy minél szélesebb körben felhívjam a figyelmet az oktatás, a kutatás és általában a tudomány fontosságára, illetve ezáltal arra is, milyen fontos azoknak a tisztelete és megbecsülése, akik ilyen jellegű tevékenységet folytatnak. Mindemellett természetesen magának a vakcinának a jelentőségéről is igyekszem minél többet beszélni annak érdekében, hogy az emberek ne gondolják azt, hogy az az égből pottyant, hanem tisztában legyenek azzal, hogy bizony sok-sok szakember kitartó és odaadó munkájának az eredményeképpen jött létre. Ilyen szempontból tehát szerencsés helyzet az, hogy a rám irányuló figyelmet ezekre a rendkívül fontos dolgokra is ráirányíthatom. Az viszont sajnálatos, hogy mindez sok időmet elvesz a munkától, hiszen még rendkívül sok a teendőnk, nemcsak a folyamatosan mutálódó koronavírus miatt, hanem amiatt is, mert nagyon sok egyéb területen is használjuk az mRNS-t. Évek óta futnak különféle klinikai programok, amelyeket ugyancsak tovább kellene vinnünk...

A dr. Karikó Katalinnal, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójával készült interjúnk teljes változatát a hétvégi Magyar Szóban olvashatják.