2024. március 28., csütörtök
ÖSSZEFOGÁS A VAJDASÁGI BETEG GYERMEKEKÉRT (1.)

Folytatjuk a harcot!

Tovább jótékonykodik a Vajdasági jótékonysági licit csoport – Konstantin agyi bénulással küzd

Pál Gajódi Olivérnek az év elején sikerült összegyűjteni a gyógykezelésére szükséges pénzösszeget. A gyűjtésben nagy szerepe volt a Vajdasági jótékonysági licit nevű Facebook-csoportnak is, ahol különböző tárgyakra és szolgáltatásokra lehetett licitálni, a befolyt pénzösszeget pedig a kisfiú számlájára utalták át.

Olivér sikertörténetével azonban nem ért véget a licitálás, a csoport tagjai január 15-étől a Humanitarna Fondacija Budi human – Aleksandar Šapić Alapítvány néhány vajdasági felhasználóját támogatják. Köztük Konstantin Jankovićot is, a 2008-ban született újvidéki fiút, aki agyi bénulással küzd. A gyermek születésekor oxigényhiány lépett fel, ennek következtében Konstantin pszichomotoros fejlődése lelassult, illetve késik. A 12 éves fiú és családja hosszú évek óta harcol a betegséggel.

– Küzdelmünk a fiam életéért 12 éve tart. Nagyon sok műtét van a hátunk mögött, különböző terápiák és egyéb gyógykezelések. Szerencsére ő egy nagyon életvidám kisfiú, ez nekem is erőt ad ahhoz, hogy folytassuk a küzdelmet – mesélte lapunknak Sanja Bogdanović, a fiú édesanyja.

Konstantin minden álma, hogy önállóan sétálhasson, és hogy egy napon buszvezető legyen. Napi terápiákkal, gyógypedagógussal, úszással, lovaglással és fizioterápiával igyekszenek a fiú életminőségén javítani.

– A gyógytornász mindennap házhoz jön, így itthon tudja végezni a szükséges gyakorlatokat. Emellett rendszeresen lovagolni és úszni járunk. Mivel a pubertáskorba lépett, megkezdődött nála a gyors növekedés is, ezért nagyon fontos, hogy aktív legyen az izomproblémák elkerülése érdekében – emelte ki az édesanya.

Konstantin jelenleg az újvidéki Milan Petrović Általános Iskola tanulója, ahol egyéni oktatási terv szerint tanul. A fiú pszichomotoros fejlődése késik, beszél, a viselkedése azonban egy 7-8 éves gyermek érettségi szintjének felel meg.

Konstantin több műtéten esett át Oroszországban és Horvátországban. A horvátországi klinikán robottal végzett mozgásterápia nagyon jónak bizonyult, de ezt a kezelést minél gyakrabban meg kell ismételni. Konstantin következő efféle terápiája március 29-én kezdődik, melynek költsége 10.000 euróba kerül. Erre gyűjtenek most a jó szándékú vajdasági emberek. A kitűzött összeg több mint fele már megvan, csaknem hat és félmillió dinárt sikerült eddig összegyűjteni.

Aki közvetlenül szeretne segíteni, megteheti a Légy humánus! Emberbaráti Alapítvány (Humanitarna fondacija Budi human) honlapján található számlaszámokon. Konstantin gyógyulását emelt díjas üzenettel is lehet segíteni. Egy sms 200 dinár, az összeg teljes egészében a szülők számlájára kerül: az 543 szöveget kell elküldeni üzenetben a 3030-as számra.