2024. április 19., péntek

Brnabić: Hamarosan érkezik a negyedik fajta védőoltás Szerbiába

A kormányfő szerint 510.000-en már felvették a védőoltást, és csaknem egymillió polgár igényli

– Akkor húzhatjuk meg a határt, ha a koronavírus-fertőzésben azonosítottak napi esetszáma 1000 alá csökken, a fertőzöttek száma pedig a teszteltek 5-6 százalékát teszi majd ki – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő a Szerbiai RTV műsorában. Mint mondta, jelenleg a teszteltek 14-18 százalékánál bizonyosodik be a fertőzöttség, és meglehetősen hosszú ideje nem csökken ez a szám alá a kimutatás, hanem inkább stagnál. A kormányfő elégedettségének adott hangot az óvintézkedések betartásával kapcsolatban, mint leszögezte: egy lépésre vagyunk a normális élettől, az ellenőrzött helyzettől.

Jelezte, hogy ma, vagy holnap újabb koronavírus elleni oltóanyag érkezik az országba. Ez a negyedik fajta védőoltás lesz országunkban, ám a kormányfő nem árulta el melyik gyártmányról van szó, mint fogalmazott, ennek bejelentését átengedi az államfőnek, akié az érdem, hogy beszereztük.

A kormányfő szerint  510.000-en már felvették a védőoltást, és csaknem egymillió polgár igényelte az eUprava honlapon, a jövő kedden pedig kezdődhet a tömeges átoltás is.