2024. április 24., szerda

Két tonna aranyat szállítottak a Szerb Nemzeti Bankba

A Serbia Zijin Copper vállalat tavaly 698 millió dollár nyereséget valósított meg azzal, hogy termékeit értékesítette a hazai és a külföldi piacokon. Jelentésükben az áll, hogy több mint két tonna aranyat adtak el a Szerb Nemzeti Banknak.

A vállalat 70,6 tonna katódréz eladásával valósította meg a legnagyobb bevételt. Csak a külföldi piacon 54,3 tonna vörös fémet értékesítettek, ennek értéke pedig 340,4 millió dollárt tesz ki. A hazai piacra 16,2 tonna katódrézt szállítottak, ezzel a társaság 101 millió dollárt keresett. A legnagyobb felvásárlók a külföldi piacon Kína, Bulgária, Törökország, Horvátország és Olaszország voltak.

Tavaly a vállalat további 245,7 millió dollár bevételhez jutott más áruk – pl. arany, ezüst, platina – eladásával. Az összeg majdnem felét a Szerb Nemzeti Bank fizette ki, amely 2056 kilogramm aranyat szállítatott le.

Ugyanebben az időszakban 15,4 tonna ezüstöt exportáltak Kínába 10 millió dollárért, míg Svájcban 11 kilogramm platinát és kevesebb mint száz kilogramm palládiumot értékesítettek, összértékük körülbelül hét millió dollár volt.