2024. március 29., péntek

Mozgalmas év vége

Összefoglaló Kishegyes község 2020-as történéseiről, beruházásairól

Elérkeztünk cikksorozatunk utolsó állomásához, amelyben azt írjuk le, hogy mi minden történt az év utolsó hónapjaiban Kishegyes községben.

Október második felében az önkormányzat ösztöndíjpályázatot írt ki egyetemisták számára. Az évről évre ismétlődő pályázatnak ez alkalommal 2,5 millió dinár volt a keretösszege. Kishegyesen tönkrement a B1-es kút furata, ennek következtében egy időre sok háztartás víz nélkül maradt. A Kommunál Közvállalat megoldotta a problémát, de kilátásba helyezték egy új furat kiásását. Október 22-én átadásra került a Vöröskereszt községi szervezetének új konyhája Szeghegyen. Október végén a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület szervezésében lezajlott a XV. Záporka Vers- és Prózamondó Találkozó sérült emberek számára. Az Izida emellett egy kerámiaégető kemencét is kapott, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából.

November elején a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek sikerült tartania egy műsort Őszi forgatag elnevezéssel. A műsoron az egyesület szakcsoportjai mutatták be egész éves munkájukat, a járványügyi előírások miatt szerény számú közönségnek.

November eleje semmi jót nem hozott azoknak, akik nem fizetik a vízszámlájukat, a közvállalat szűkítő szelepeket kezdett beszerelni. Az adósok így kapnak ugyan vizet, de csak minimális mennyiségben. November 5-én a kishegyesiek az 1956-os magyar szabadságharcra emlékeztek a színházterem falán lévő ’56-os emléktáblánál. Bácsfeketehegyen a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete megtartotta a XXIV. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó elődöntőjét. Ez alkalommal közönség nélkül zajlott a megmérettetés, és a zsűri is csak videófelvétel alapján döntött a továbbjutókról. A hónap derekán felújították a kishegyesi színházterem nézőterének világítását. Ez egy átfogó folyamat része, amelynek keretében a teljes fény- és hangtechnikát felújítják.

November második felében útlezárások voltak Kishegyesen a Vásár utcában, útkarbantartási munkálatok miatt. Bácsfeketehegyen november 22-én egy néptáncoktatói képzés kezdődött a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

Ebben a hónapban nagyon megszaporodott a koronavírus-fertőzöttek száma a községben, ezért a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület egy sátrat állított fel a Covid-19-rendelő bejárata előtt. Így az oda várók némileg védve lettek az időjárás viszontagságaitól. A járványhelyzet miatt a községi képviselő-testület elektronikus formában tartotta meg ülését. A hónap végén a Bácsfeketehegyi Gazdakör tujafákat ültetett a falu központjában, az önkormányzat pedig pályázatot írt ki mezőgazdasági termelők számára. A gazdák 5 kategóriában összesen 2,5 millió dinárra pályázhattak.

Az Őszi forgatag című műsor a kishegyesi színházban

Az Őszi forgatag című műsor a kishegyesi színházban

A december jól kezdődött a kishegyesi általános iskola számára, tartományi forrásból 2,8 millió dinárt kaptak, hogy megjavítsák az iskola galériájának megrongálódott tetőszerkezetét. Az ünnepek jegyében a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Nők Kishegyesi Fóruma közös gyűjtési akciót indított a szociálisan veszélyeztetett gyerekek karácsonyi ajándékára. Az akció keretében mintegy 50 csomagot osztottak ki. A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület egy érdekes kezdeményezést indított, Ünnepi ízek elnevezéssel pályázatot írt ki hagyományos karácsonyi és adventi receptek beküldésére. December derekán az önkormányzat gazdasági, mezőgazdasági, településrendezési, építési, környezetvédelmi, lakásügyi és kommunális osztályának vezetője, Hallgató Imre nyugdíjba vonult, helyét egy fiatal szakember, Oroszi Sándor vette át. A bácsfeketehegyi református közösség és az egész falu számára igazi meglepetést hozott a december, megújult a református templom tornyában lévő óra. Az óraszerkezet meghibásodás miatt két évig nem működött, de a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően teljesen új, digitális mechanizmust szereltek be. Karácsony előtt kicsivel a magyar nyelven tanuló elsős diákok megkapták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Ez alkalommal Kishegyesen 24, Bácsfeketehegyen 25 elsős kapott ösztöndíjat. Ebben az évben a karácsonyi programok nagy része elmaradt, de a kishegyesi művelődési egyesület Kishegyesi karácsonyi 2020 címmel online műsorral kedveskedett a falubelieknek. Az év utolsó napjaiban 108 községbeli gazda írt alá támogatási szerződést az önkormányzattal, a Kommunál Közvállalat pedig hótolólapokat vásárolt a traktorjaira.