2024. április 24., szerda

Ajándék a topolyai nagycsaládosoknak

Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnökségi tagja két topolyai nagycsaládos-egyesület képviselőjének tegnap átnyújtotta a társaság kiadványából származó bevételt mint adományt, amit az önkormányzat és a helyi közösség támogatásának, valamint annak a ténynek köszönhetően tudtak átutalni, hogy a szerzők lemondtak tiszteletdíjukról.

Tomik Nimród, aki egyben a szóban forgó kötet szerkesztője és társszerzője is, elmondta, hogy a városnapi rendezvények alkalmából került bemutatásra a Bácska szívében című kiadvány, és ennek eladásából mostanáig mintegy százezer dinár gyűlt össze, amit fele-fele arányban a 3+ Nagycsaládos-egyesület, illetve a Családfa Nagycsaládos-egyesület kapott.

Tomik azt is elmondta, hogy a járványügyi helyzet rányomta bélyegét a helytörténeti társaság működésére, a könyvkiadást viszont nem hátráltatta, így június 4-én megjelent a Hősiesség és szolgálat, október 15-én pedig a Bácska szívében című kiadványuk. Hozzátette, hogy máris készülnek a következő könyvek bemutatására. A Bajsa első világháborús történetének, az ottani áldozatoknak és résztvevőknek emléket állító munka már nyomdakész állapotban van, elsősorban Kocsis Antalnak és Kocsis Évának köszönhetően, akik áldozatos munkáját Cesznák Arnold, Damján Zsolt és Dávid Áron segítette. Szeretnék kiadni a Nagy Tibor által előkészület alatt álló, az 1944–45-ös eseményeket feldolgozó kiadványt is, illetve újra megjelentetnék Cservenák Pál és Kocsis Antal egy korábbi könyvét kibővített formában. A könyvben a topolyai szobrokat és emléktáblákat mutatják be.

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság gondozásában a Trianon-évfordulóra megjelent a Hősiesség és szolgálat – Topolya a nagy háborúban (1914–1918) című kötet. A könyv az első világháborúban szolgált és elesett topolyai katonáknak és az őket hazaváró családoknak állít emléket. Szerzői szintén lemondtak tiszteletdíjukról, az eladásból befolyó mintegy százezer dinárt pedig Holló Dániel, a Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke vehette át. Az önkéntes tűzoltók sokat tettek a város lakosságának megsegítéséért a rendkívüli állapot idején, ezért döntöttek úgy, hogy támogatják őket. A pénzt felszerelésük korszerűsítésére fordítják.

Ami a Bácska szívében kiadvány népszerűségét illeti, a Művelődési Házban és a könyvtárban is árulták, nagyon sokan karácsonyi ajándékként vásárolták meg, és ajándékozták meg vele rokonaikat, ismerőseiket. Sok esetben távolba szakadt topolyai származású személyekhez jutott el. Tudomásuk van róla, hogy Magyarországon kívül Ausztriába, Németországba, Svájcba, sőt még a tengerentúlra is jutott a kiadványokból.

Cservenák Kancsár Izabella, a 3+ Nagycsaládos-egyesület társelnöke elmondta, hogy nagyon örülnek az adománynak. A makói testvéregyesületükkel közösen az Anyasági Klub programját szeretnék Topolyán is bemutatni, és ennek a költségeinek fedezésére fordítják majd az összeget.

A Családfa civil szervezet elnöke az adományból elsősorban a rászoruló gyermekeket szeretné segíteni. Ezúttal ajándékokra gondoltak, konkrétan tárgyi ajándékokra, amit azoknak a gyerekeknek juttatnak majd el, akik családokhoz vannak kihelyezve – ismertette Fekete Bánov Ágnes.