2024. április 20., szombat

Egészséges nassolnivalók az iskolában

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola 1500 euró értékben kapott konyhai felszerelést a belgrádi Limetless Egyesülettől

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában szeptemberben kezdte meg működését a diákszövetkezet, amelynek legújabb szakcsoportja, a PefiFood kedden délután mutatkozott be a szélesebb nyilvánosság előtt is. A szakcsoport tagjai által készített egészséges nassolnivalókat – tönkölylisztből sütött sós és édes süteményeket – a leendő elsősök tesztelték, és maguk is ügyeskedhettek a konyhában: amerikai palacsintát sütöttek, friss gyümölcslevet préseltek és a párolt almát is megkóstolhatták.

Az iskola a belgrádi Limetless Egyesület Európai Unió által támogatott ifjúsági projektjének köszönhetően indíthatta el az egészséges konyhát.

– A fiatalok fejlesztését szolgáló szociális vállalkozásokat támogató projektünk egyik célja az, hogy elindítsunk az országban 12 szociális vállalkozást.

Tekintettel arra, hogy a diákszövetkezetek megfelelnek a szociális vállalkozások követelményeinek, úgy döntöttünk, hogy az egészséges táplálkozást támogató felszerelés egy részét a Petőfi iskola egyik szakcsoportjának adományozzuk. Úgy véljük, hogy az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a gyerekek fejlődésében, és az általunk adományozott konyhai gépeken el is tudják készíteni az egészséges ételeket. Az adományunk értéke megközelíti az 1500 eurót – ehhez hasonló adományt kapott további 11 kisebb település iskolája is – mondta el Jovan Jovanović, az egyesület elnöke.

A diákszövetkezet szeptemberben alakult meg az iskolában, a most elindult PefiFood ennek a szövetkezetnek lett az egyik szakköre. A diákok a gyakorlat mellett hamarosan elméleti tudást is szerezhetnek az egészséges táplálkozásról.

– A PefiFoodon belül az érdeklődő diákok megismerkedhetnek az egészséges konyha rejtelmeivel, az ő munkájuk gyümölcse került most az asztalra, amit a leendő elsősök meg is kóstolhattak. Az iskolánk ezzel párhuzamosan bekapcsolódott a Than Emlékház egyik IPA-projektjébe is, amelynek keretében a gyerekek több olyan előadáson is részt vesznek majd, amelyeken elméleti tudást is szerezhetnek az egészséges táplálkozás fontosságáról – tudtuk meg Potrebić Tőzsér Gabriella igazgatónőtől.

Az iskola diákjai által készített tésztákat a diákszövetkezet értékesíteni szeretné majd a helyi éttermeknek.