2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREKI EGYHÁZMEGYE

A földrengés károsultjainak gyűjtenek

Az emberáldozatokat is követelt horvátországi földrengés károsultjainak a megsegítésére szervezett gyűjtési akciót a Nagybecskereki Egyházmegye. Az elemi csapás következtében emberek váltak földönfutóvá, de az egyházi épületekben is hatalmas károk keletkeztek. Többek között a Sziszeki (Sisak) Egyházmegye több temploma, kápolnája, plébániája, valamint a sziszeki papi otthon is felújításra szorul a károk következtében.

A Sziszeki Egyházmegye károsultjai javára január 10-én a Nagybecskereki Egyházmegyében püspökségi szintű gyűjtés szerveztek. Dr. Német László SVD püspök és az egyházmegye lelkipásztorai, valamint a hívek mintegy 1,175 millió dinár összegben adakoztak a károsultak javára és a Szerbiai Caritason keresztül folyósították a Horvátországi Caritasnak. A Nagybecskereki Püspökségi Caritas minden begyűjtött dinárhoz hozzátett még egyet.

Lébhaft Mária, a Gazdasági Hivatal munkatársának elmondása szerint a hívek nagylelkűek voltak, annak ellenére, hogy Bánát hívő népe is viszonylagos szegénységben él. Az embereket, akik valaha egy országhoz, Jugoszláviához tartoztak, különösen megérintették a hallottak, látottak, hiszen a médiumok és a világháló is megrázó felvételeket, helyszíni tudósításokat készített a horvátországi földrengésről – olvasható a Nagybecskereki Egyházmegye honlapján közzétett közleményben.