2024. március 29., péntek

Vármaradványok az „orosz templomnál”

Tizenhatodik századi falakra bukkantak Nagybecskerek központjában

Nagybecskerek gazdag történelmi múltjának az egyik feltáratlan része a vár. A nagybecskereki várat bevehetetlennek mondták, mégis könnyen török kézre került. Lebontották, a helyére megyeháza épült. Mára nem létezik, de a nyomai szinte minden megyeháza körüli földmunkánál előbukkannak. Ez történt a napokban is.

Csak egy falfestmény (Viorel Flora alkotása) és néhány összegyűjtött kődarab a bizonyítéka a becskereki vár létezésének. Annyi feltételezhető, hogy a szigorúan hadászati jellegű vízvárat 1528-ban építtethette Szapolyai János, a temesvári vár mintájára. Azzal a céllal, hogy védelmet nyújtson a Közép-Európa irányába nyomuló törököktől. A terméskövet a Fruška gora kőbányáiból dereglyékkel szállították Becskerekre.

– Feladatát azonban a vár nem teljesítette és 1551-ben török kézre került, miután Szokolovics Mehmed pasa katonasága nagyobb ellenállásba nem ütközve elfoglalta Becskerek városát. Az elkövetkező 150 évben az akkori Becskerek török tartomány volt. Ez alatt az idő alatt egy kisebb dzsámi is épült itt ezen a területen. Ez így volt 1699-ig. A törökök, valamint az osztrákok és a szövetségeseik között megkötött karlócai békeszerződéssel a becskereki várat a XVIII. század elején lebontották. Az alapjaira a szétszórt kövekből 1784-ben felépült az első vármegyeház. Ez az épület is rövid életű volt, az 1807-es tűzvész elpusztította – mesélte Miodrag Grubački helytörténész.

Régészeti lelőhely lehet(ne) (Kecskés István felvétele)

Régészeti lelőhely lehet(ne) (Kecskés István felvétele)

A várat az akkortájt kanyargó Béga vette körül. Emiatt feltételezhető, hogy a folyó, illetve a vár alatt is csatornák voltak, melyek támadás esetén a várvédőknek menekülési lehetőséget adtak.

A városháza környékén végzett földmunkák során szinte mindig érdekes régészeti leletekre bukkannak. A napokban az egykori várnak a helyén álló, Szent Mihály arkangyal ortodox templomnál („orosz templomként” ismert szentély) folyamatban lévő munkálatok során került elő egy négy méter vastagságú fal, amely feltételezhetően a vár maradványa.

– Itt volt egykor a Munkács néven ismert börtön. Ez a templom annak az épületnek az alapjaira épült és az egykori vár központi részén helyezkedik el. A földmunkák során érdekes nyomokra bukkantak, olyan csatornákat találtak, amikről feltételezhető, hogy a vár idejéből valók – mondta Miodrag Grubački.

A becskereki várnak az átfogó régészeti feltárása ma lehetetlen, mivel a helyére épült a megyeháza, a mostani városháza és itt hozták létre a városi kertet. Az időnként előbukkant föld alatti csatornák maradványai azonban sejtetik velünk, hogy a föld mélyén még számos titkot rejteget az egykori megyeháza és környéke.