2024. április 26., péntek
IN MEMORIAM

Elhunyt Mirjana Popović Senaši balettművész

Nagy népszerűségnek örvendett az újvidéki közönség körében

Nyolcvanhat éves korában az Egyesült Államokban elhunyt Mirjana Popović Senaši, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház egykori prímabalerinája, a klasszikus balett tanára. 

1935. október 17-én született Belgrádban. A belgrádi Lujo Davičo balettgimnáziumban érettségizett. 1953. szeptember 1-jétől 1957. augusztus 31-éig Szerb Nemzeti Színház Balett-társulatának tagjaként mutatkozott be a székvárosi közönségnek. Ezt követően a belgrádi Nemzeti Színházban pedagógusként, oktatóként és koreográfusként tevékenykedett. 1962. augusztus 16-ától 1970. február 28-áig ismét az újvidéki Szerb Nemzeti Színház kiváló szólótáncosa volt. Ezután az Egyesült Államokba költözött, ahol mint balett-tanár tanított, és az alabamai Birmingham Souther College tánctanszékét vezette.

Először 1954-ben jelent meg önálló szerepben, Lisát alakítva a Francesca da Rimini c. előadásban – játékában ötvözte táncosnői szépségét, gyengédségét, líraiságát, és megcsillogtatta virtuóz technikáját. Nagy népszerűségnek örvendett az újvidéki közönség körében. Szénási Károly hegedűművész vette feleségül, aki újvidéki zenei tanulmányait a budapesti Művészeti Akadémián folytatta és fejezte be, 1966-tól pedig az újvidéki Szerb Nemzeti Színház megbecsült koncertmestere volt.

Mirjana Popović Senaši legemlékezetesebb táncszerepei: Svanilda a Coppéliában, Odetta/Odilia A hattyúk tavában, Mária A bahcsiszeráji szökőkútban, Dadus és Kocsmárosné a Rómeó és Júliában, Darázs a Pók ünnepében, Ördög az Ördög a faluban, Myrtha és Giselle a Giselle-ben, Kitri a Don Quijote-ban.