2022. augusztus 8., hétfő

India felnőtt lakosságának több mint ötöde átesett már a fertőzésen

India felnőtt lakosságának 21,4 százaléka átesett már a koronavírus-fertőzésen, mielőtt megkezdődött volna az oltási kampány januárban – közölte az egészségügyi minisztérium egy országos tanulmány adataira hivatkozva csütörtökön.

Az indiai városi nyomornegyedekben élők csaknem harmadának szervezetében megtalálhatók a vírus elleni antitestek a kutatás becslései szerint. Az ország városi lakosságának 26,2 százaléka megfertőződött már a koronavírussal.

A tanulmányban azt írták: a 10-17 év közöttiek és az egészségügyi dolgozók több mint egynegyede áteshetett már a fertőzésen.

A kutatás december 17. és január 8. között zajlott 21 államban, és több mint 35 ezer ember részvételével készült.

Egészségügyi tisztségviselők szerint az eredmények azt jelzik, hogy India csaknem 1,4 milliárdos lakosságának jelentős része továbbra is sérülékeny helyzetben van. A szakértők úgy vélik, a kutatás aláhúzza az oltás, a maszkviselés és a fizikai távolságtartás fontosságát.

A 9,6 millió indiai egészségügyi alkalmazott 45 százaléka kapta már meg első oltását a koronavírus ellen január 17. és február 2. között - közölte az egészségügyi minisztérium. A tárca létfontosságúnak nevezte, hogy az egészségügyben dolgozók mind megkapják a vakcinát.

Az indiai orvosi kamara csütörtökön azt mondta: több mint négyszer annyi orvos vesztette életét a Covid-19-ben, mint ahogy azt a kormány állítja. A kamara 734, míg Újdelhi 162 halottról tud.

Indiában 10 790 183 fertőzöttje és 154 703 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. Az ázsiai ország második a fertőzöttek és negyedik a halálos áldozatok rangsorában.