2024. április 25., csütörtök

„A gyógyszergyártó cégek nem húznak hasznot ebből a helyzetből”

A világon sehol sem megy zökkenőmentesen az immunizáció – jelentette ki az RTS-nek nyilatkozva Dragoslav Popović az Unicef konzultánsa.

Szavai szerint a probléma oka, hogy az iparnak nem lett biztosítva elég idő, hogy elegendő mennyiségű védőoltást gyártson le, mielőtt az immunizáció folyamata elkezdődött volna. A Covax program szerint az első három hónap végén indul meg a védőoltások leszállítása. Ez az ígéret be lesz tartva, mint ahogy a szegényebb államok is megkapják a vakcinák 20 százalékát, hogy egyenlő legyen az elosztás.

– A védőoltások legyártásának problémája már a kezdetekben abban nyilvánult meg, hogy több ország is sokkal nagyobb mennyiségben rendelt, mint amire szüksége lett volna. Ez volt az oka a Covax reformjának is, amivel kiegyenlítették a kialakult helyzetet. A régió országaiba is már megkezdődtek az első kiszállítások, vélhetően Bosznia-Hercegovina kapja meg a leggyorsabban a védőoltásokat – jelentette ki Popović.

Kiemelte, hogy mindig fennáll a vírus mutálódásának veszélye, ha késik a védőoltás, de szerencsére vannak módszerek, amelyekkel ez megelőzhető.

– Tudnunk kell, hogy az ipar készen áll elegendő mennyiségű vakcina előállítására, de nem ma, sem holnap, hanem az egész év folyamán. Reális elvárásokra van szükségünk, de ha nem használjuk ki a védőoltásokat megfelelő módon az év végéig, akkor valóban meghosszabbítjuk a jelenlegi helyzetet – figyelmeztetett Popović.

Hozzátette, hogy minden vakcinára szükség van és szerinte nem igaz az az állítás, hogy a gyógyszergyártó cégek hasznot húznak ebből a helyzetből.

– A védőoltások kifejlesztésére az ipar hatalmas összegeket ruházott be, és mintegy 200 intézmény kapcsolódott be a munkába és csak tíz került ki belőle. Jelentős anyagiakat fordítottak ezekre a fejlesztésekre, amelyeknek egy részét nemzetközi szervezetek biztosították és ezért kaphatunk védőoltásokat – emelte ki Popović.

Véleménye szerint, a vakcinák kiszállításával, azok ára is csökkenni fog, valamint ha a járványt sikerül megállítani, akkor már a védőoltásokra sem lesz szükség.