2024. március 29., péntek

345.600 adag AstraZeneca védőoltás Szerbiának

Már idén őszre tervezik az új generációs oltóanyag forgalomba bocsátását, mely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen is bevethető

A COVAX-rendszer által Szerbia idén 345.600 adag koronavírus elleni AstraZeneca védőoltás leszállítására számíthathat. A védőoltás még az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyására vár, de a tervek szerint a COVAX köré csoportosuló 130 ország között 2021 második negyedévében 1,2 millió Pfizer/BioNTech és 350 millió adag AstraZeneca védőoltást osztanak szét – adta hírül a Tanjug. 

Hamarosan, várhatóan még az idén elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja is, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen használható – jelentették be szerdai londoni sajtótájékoztatójukon az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem vezető szakértői, írja a portfolio.hu.

Az online fórumként megtartott tájékoztatón elhangzott az is, hogy a gyógyszeripari csoport és az angliai egyetem közös fejlesztésű vakcinája az előzetes vizsgálati eredmények alapján teljes védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések kialakulása, illetve a halálozás kockázata ellen. A tájékoztatón megerősítették, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina 67 százalékig terjedő hatékonysággal képes megelőzni a koronavírus-fertőzés továbbadását is, vagyis komoly mértékben tudja lassítani a járvány terjedését.    

Arra a kérdésre, hogy az új vírusvariánsok ellen kidolgozott oltóanyag-változatra mikor lehet számítani, Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási alelnöke azt mondta: a vállalat célja az, hogy a következő tél előtt, már idén ősszel rendelkezésre álljon ez az új generációs oltóanyag.