2024. április 20., szombat

Hárommilliárd dinár a ritka betegségekben szenvedők részére

A ritka betegségekben szenvedő betegek kezelésére 2021-ben hárommilliárd dinárt választanak le a költségvetésből – döntött mai ülésén a köztársasági kormány.

Mivel ezeknek a személyeknek a kezelése a kormány egyik prioritása, az elmúlt nyolc évben folyamatosan fennállt egy nagyobb számú összeg, de egyértelműen a jelenlegi az eddigi legnagyobb pénzeszköz, melyet erre a célra szánnak – áll a kormány által kiadott közleményben.

Az ülésen döntés született egy munkacsoport megalakításáról, mely 2021 és 2025 között a szerbiai Startup-ökoszisztéma fejlesztési stratégiája javaslatának kidolgozásával hivatott foglalkozni. A stratégia elfogadásával a startup-ökoszisztéma fejlesztése egy rendszer alapján kerül meghatározásra, melynek célja a gazdaság fellendítése, a GDP növekedése, továbbá a foglalkoztatottság növelése az országban.

A kormány ma döntött egy olyan munkacsoport megalakításáról is, melynek feladata a szennyvíztisztító telepek építése és a használati vízhálózatok összekapcsolása.

A szennyvíztisztítás csökkenti a szennyezett vízzel terjedő betegségek megjelenésének kockázatát, és megóvja azokat a gazdasági tevékenységeket is, amelyek a használati vízhálózat forrásától függnek – tudatják a közleményben.