2024. március 28., csütörtök

Sporttevékenységekre jut a legtöbb

Hamarosan közzéteszik Zombor város pályázatait

2021-ben Zombor önkormányzata a hagyományos módon meghirdeti az évi tervét a pályázatok kiírásával kapcsolatban. Ezeknek egy része februárban, a többi pedig márciusban és áprilisban kerül nyilvánosságra.

Jankovich Szilárd, Zombor nemzeti kisebbséggel és vallási közösségekkel megbízott tanácsnoka az aktuális és a várható pályázati kiírásokkal kapcsolatban nyilatkozott lapunknak.

– A zombori pályázatok összértéke igen tekintélyes, nyolc témakörben összesen 90 millió dinárt kínál fel a különböző témákban. Ebből a 90 millió dinárból a legtöbb a különböző sporttevékenységekre jut. Ez érthető is, mert ezek az aktivitások igen széles körűek a város vonzáskörzetében – mondta.

Ebben a körben érdekeltek a kisebbségi közösségeink is, hiszen a különböző kulturális projektek, események kiemelt szerepet kapnak. A kultúregyesületek zöme aktív, ezeket a forrásokat tevékenyen felhasználják, éltetve, bemutatva a néphagyományokat és a felölelve a művelődés egyéb megnyilvánulásait is.

Ezekre a tevékenységekre 10 millió dinárt szabott meg a városvezetés.

– A helyi akcióterv a fiatalok számára is jelentős összeget irányoz elő, habár igen gyakran az tapasztalható, hogy az ifjak ritkán keresik ezt a lehetőséget. Az idei összeg ebben a témakörben 4 millió dinár. A gyerekeknek rendeződő programokra 1,5 millió dináros forrás van. A roma kisebbségnek – amellett, hogy a költségvetésben egy állandó tétel áll rendelkezésre – 1 millió 800 ezer dinárt pályázhatnak meg. Továbbá a szociális segélyezés, az egészségügyi ellátás 5 millió 200 ezer dináros pályázatban részesülhet. Számunkra külön jelentősek azok az egyesületek, amelyek a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzését tartják fel – számolt be Jankovich Szilárd.

Az ilyen jellegű tevékenységekre 2 millió dinárt irányoztak elő. Ennek részét képezi a Nemzeti Tanácsok finanszírozása, valamint az egyéb olyan tevékenységek támogatása, amelyre a kisebbségeknek szüksége lehet.

– Nyolcadik tétel a tájékoztatás, a helyi média finanszírozása, amely szintén jelentős, hiszen tudjuk, hogy az információszolgáltatás mennyire fontos tényező. Manapság mindenki szeret pontos és gyors tájékoztatást kapni, erre 16 millió dináros a keret. Igyekszünk informálni a lakosságot, a közösségek tagjait: a fiatalokat, a sportolókat, a nemzeti kisebbségeket, a kultúregyesületeket, hogy éljenek a lehetőséggel. Immár második éve, hogy a pályázatok időkerethez kötöttek és későbbi financiális eszközök vagy segélyek lekérése általában nem valósítható meg. A www.sombor.rs honlapon követhetőek a részletes pályázati kiírások, nagy valószínűséggel már február végén vagy március első hetében – hallottuk a tanácsostól.