2024. április 19., péntek

Online térben is sikerek

Néphagyomány, képzőművészet, irodalom a Kodály központban – Magyar Életfa díjjal tüntették ki Németh Anna keramikusművészt, a Szivárvány szakkör vezetőjét

A művelődési egyesületek életét is nagyon átszabta a koronavírus-járvány, de a lehetőségeket kihasználva igyekeztek megőrizni közösségmegtartó szerepüket. Így a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ is mind a világhálón, mind a járvány enyhülése idején a székházukban megtartott foglalkozásokkal, táborokkal megőrizte a folytonosságot. Jelenleg a hagyományos, idén immár 21. alkalommal meghirdetett Bálint-napi irodalmi és képzőművészeti pályázatra gyűlnek a szerelem ihlette fogalmazások, képzőművészeti alkotások.

Kisimre Szerda Annát, a Kodály központ elnökét az elmúlt hónapokról és a tél végi, tavaszi tervekről kérdeztük.

– A munka nem állt le, mindannyian dolgozunk, műsorainkat a világhálón követhetik az érdeklődők, így legutóbb a magyar kultúra napjára készítettünk műsort a Művelődési Házzal karöltve az üres színházteremben, a Cirkalom táncegyüttes, a Hétmező énekcsoport, a táncos szólistáink, Molnár Krekity Olga és a Fokos zenekar fellépésével. Online versenyeken is részt vettünk, a Vajdasági Szólótáncversenyen Éter Máté, valamint a Vituska Gyöngyvér és Mac Raymond páros is kiemelt arany minősítést kapott. Ők is felléptek a győztes műsorszámaikkal ebben a műsorban. Hasonló módon készült a karácsonyi műsorunk is, és így tervezzük a március 15-ei ünnepi összeállítást is bemutatni. Decemberben a mi népzenei vetélkedőnk, a Kősziklánk az ősi magyar dal elnevezésű is a világhálóra költözött, de sikerült megtartani: 66 produkciót értékelt a zsűri, és az oklevelek mellett értékes kiadványokkal jutalmaztuk a díjazottakat. A lényeg, hogy a virtuális térbe költözött hagyományápolás megtalálta a helyét, videóinkat nagyon sokan megnézték, a megtartott versenyek színvonalasak voltak. A 35. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn a Csiripiszli énekcsoport arany, a Cinegék citerazenekar ezüst minősítésben részesült.

Kisimre Szerda Anna azt is elmondta, hogy bár eseményszegény év volt a tavalyi, de összegezve így is minden hétre jutott egy rendezvény.

– Ami a külföldi szerepléseket illeti, három alkalommal tudtunk eljutni Magyarországra a csoporttal, a Csángó Bálra és a Néptáncantológiára az év elején, valamint a nyár folyamán egy szakmai tanulmányútra. De a világhálón folyamatosan kapcsolatban voltunk az anyaországiakkal, részt vettünk az összetartozás éve alkalmából meghirdetett pályázaton és a Nemzetpolitikai Államtitkárság pályázatán, ide is videókat készítettünk. Nyáron a Batyu tábort Zentagunarason ugyan nem tarthattuk meg, de bejárásos táborként a gyerekcsoportoknak tartottunk foglalkozásokat a székházunkban, alsósoknak és felsősöknek külön, táncoktatás, kézműves-foglalkozás, citeraoktatás is volt a mini Batyu táborban. A Közép-bácskai Népművészeti Fesztivált az ősz folyamán a járványügyi előírásokat szem előtt tartva megtarthattuk, volt kézimunka-kiállítás és néptáncgála is.

A tavaszi karantén idejét a székház felújítására használták ki.

– Sikerült felújítani az otthonunkat, kicseréltük a nyílászárókat, erre több mint egymillió dinárt kaptunk a magyar kormánytól, a Bethlen Gábor Alap és az MNT segítségével. Így most hatékonyabb a fűtés, a régi ablakok faanyagát újrahasznosítottunk, mert teraszt készítettünk, meszeltünk is, ahol erre szükség volt.

A néptánc és a népzene mellett az irodalom és a képzőművészet iránt érdeklődő gyerekeket is várják a Kodály központban.

– Új lendületet kaptak a beszédművészeti foglalkozások Molnár Krekity Olga vezetésével, szavalóink is kimagasló eredményekkel dicsekedhetnek: Szabó Rebeka arany, Dancsó Emma ezüst minősítést kapott a Dudás Kálmán Vers- és Prózamondó Versenyen, Szabó Vilmos a Messzeringó gyermekkorom világa versenyen lett 1. helyezett. A képzőművészeti szakcsoportunknak tavaly február óta új vezetője van Szenti Lilla személyében, több mint húszan vannak, és a nyáron ők is egy héten át alkottak. A tervek szerint április folyamán az Aurora Beszédművészeti Műhely előadást tart a költészet napja alkalmából, és a kis képzőművészeink is bemutatják legújabb alkotásaikat. A szólótáncosaink, énekeseink, szavalóink sikere mellett kiemelkedő elismerést kapott Németh Anna keramikusművész, nyugalmazott pedagógus, aki 25 éven át a Szivárvány képzőművészeti szakkör vezetője volt. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díjban részesítette.

A Bálint-napi pályázatra a pályamunkákat február 5-éig, péntekig kell eljuttatni, az eredményhirdetést a Művelődési Ház színháztermében tervezik február 12-ére. A beérkezett rajzokból kiállítás készül, és az Aurora Beszédművészeti Műhely alkalmi műsort tart.