2024. április 25., csütörtök
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (29.)

Emlékmű Dren Mandić tiszteletére

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

A sétaerdei körsétányon, a játszótér mellett látható három gránittömb. A gránittömbök Dren Mandićnak, a tragikus körülmények között elhunyt szabadkai hegymászónak állítanak emléket.

A három gránittömbből álló emlékmű a Sétaerdőben található (Fotó: Gergely Árpád)

A három gránittömbből álló emlékmű a Sétaerdőben található (Fotó: Gergely Árpád)

Dren Mandić 1976. december 13-án született Szabadkán. 2003-tól volt tagja a szabadkai Spartacus Hegymászó Klubnak. Megmászta többek között a törökországi Ararát-hegyet, az Elbruszt, a Kaukázus legnagyobb hegyét, és a Pakisztán és Kína határán fekvő Broad Peaket. Ilyen teljesítmény mellett nem véletlen, hogy 2007-ben Szabadka legjobb hegymászója elismerésben részesült. 2008 június elején indult el Milivoj Erdeljan vezetésével a Szerbia – K2 2008 elnevezésű expedíció, a Himalája legveszélyesebb hegyének tartott 8611 méter magas K2 meghódítására. Az expedíció tagjai voltak Iso Planić, Predrag Zagorac és természetesen Dren Mandić. Később csatlakozott hozzájuk Miodrag Jovović is. A vállalkozás azonban sajnos tragédiával végződött. Augusztus elsején Dren Mandić a K2-n 8240 méter magasan elvesztette az egyensúlyát és egy meglehetősen jeges-sziklás területen a mélybe zuhant. Mandić testét 7900 méter magasságban helyezték örök nyugalomra. Azon a napon összesen tizenegy hegymászó vesztette életét a Karakorum hegylánc részét képező K2-n. 2009-ben Mandić életéről dokumentumfilm készült, sporttársai pedig Palicson 2009 óta minden év augusztus elsején egy közös futással emlékeznek halálának évfordulójára. A táv 8240 méter hosszú.

Dren Mandić emlékére 2011-ben állítottak szobrot a Sétaerdőben. Maja Rakočević Cvijanov okleveles szobrászművész A magasba törve címet viselő alkotása három gránittömbből áll. A legmagasabb közülük háromméteres. A két kisebb sziklára a falmászásban jól ismert fogódzkodókat szereltek fel, ugyanis Dren Mandić ezzel a sportággal is foglalkozott. Így az emlékmű nemcsak Dren Mandić előtt tiszteleg, hanem a hegymászásra is felhívja a figyelmet. A blokkok köré fehér- és vörösmárvány törmeléket szórtak. Az emlékművet 2011. május 12-én Dren családja és barátai jelenlétében avatták fel. Az eseményen beszédet mondott Miodrag Jovović, a Vajdasági Hegymászó Szövetség elnöke, Modest Dulić tartományi sport- és ifjúságügyi titkár és Saša Vučinić, Szabadka akkori polgármestere. A polgármester a helyszín kapcsán elmondta, természetes volt, hogy a Sétaerdőben állítják fel a szobrot, mert ebben a parkban sokat edzettek a város hegymászói, mielőtt nekivágtak volna a csúcsok meghódításának, köztük volt Dren Mandić is. Az emlékmű legnagyobb gránittömbjén a tragikus körülmények között elhunyt hegymászó neve alatt szerb, magyar és angol nyelven a következő szöveg olvasható: „Örökké a Karakorum lejtőin maradt a K2 csúcs alatt”.