2024. április 25., csütörtök

Sok a hiányosság a személyi kísérők rendszerében

Licenccel rendelkező cég biztosítja a fejlődési rendellenességgel elő gyerekek számára nyújtott szolgáltatást Óbecsén

A városok és a községek 33 százaléka nem biztosított személyi kísérőket a fejlődési rendellenességgel élő gyerekek mellé, és 29 önkormányzatban, ahol volt ilyen szolgáltatás, licenccel nem rendelkező szervezet biztosított ilyen kísérőket, ami kérdésessé teszi a szolgáltatás minőségét – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) decemberben közzétett jelentéséből.

Duško Pejović, az ÁSZ elnöke szerint az önkormányzatok zömének nincs megfelelő terve, sem elegendő pénze ennek a szolgáltatásnak a biztosítására, de kevés a licenccel rendelkező szolgáltató is – az állami revizor szerint ezek miatt az okok miatt nem bizonyul hatékonynak sok esetben a személyi kísérők rendszere. A legnagyobb gondok e téren Dél- és Kelet-Szerbiában vannak.

Személyi kísérőre olyan rokkant, illetve fejlődési rendellenességgel élő, oktatási-nevelési intézményben járó gyerekeknek van joguk, akiknek segítségre van szükségük a mozgásban, a tisztálkodásban, az étkezésben, az öltözködésben és a kommunikációban. Pejović szerint a vizsgált önkormányzatok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rászorulók élhessenek ezzel a jogukkal. 2017 és 2019 között csupán Belgrádnak volt licenccel rendelkező partnere erre a szolgáltatásra, és 2019-ben 29 önkormányzat biztosította ugyan ezt a szolgáltatást, de nem a törvény szerint meghatározott módon. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a szektorközi bizottságok sok esetben késve hoznak döntést az igénylés jogosságáról, a bizottságok munkájáról szóló jelentések nem megfelelőek, és az önkormányzatok csak részben ellenőrizték a szolgáltatás minőségét.

2019-ben Szerbiában 2234 gyerek mellé biztosítottak személyi kísérőt, erre 715 millió dinárt költöttek el az önkormányzatok, illetve az állam. A személyi kísérőket az önkormányzatoknak kell fizetniük, amennyiben azonban az önkormányzat fejlettségi szintje az országos átlag alatt van, ezeket a költségeket az állami költségvetésből is fedezni lehet.

Óbecsén 2014 óta létezik ilyen szolgáltatás, de a személyi kísérők egy része az idei évet megelőzően licenc nélkül végezte a munkáját, és a szolgáltatást sem egy licenccel rendelkező szervezet, hanem a Szociális Központ, illetve az önkormányzat nyújtotta. Január óta ezzel a feladattal a Naša čuvarkuća céget bízta meg az önkormányzat, és az elmúlt hétvégén elvégzett képzés után hamarosan azok a személyi kísérők is megszerzik a licencet, akik eddig nem rendelkeztek vele. Januárban az óbecsei Szociális Központ 21 végzést adott ki személyi kísérő biztosítására. Erre a célra 13,5 millió dinárt tervez elkölteni az idén az önkormányzat.