2024. március 28., csütörtök

A NATO üdvözli az Új START-szerződés meghosszabbítását, és támogatja végrehajtását

A NATO üdvözli, és teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött, a nukleáris leszerelést célzó Új START-szerződés ötéves meghosszabbításáról szóló megállapodást - közölte az Észak-atlanti Tanács közleményében szerdán.

Az orosz külügyminisztérium szerdái tájékoztatása szerint hatályba lépett az hadászati támadófegyverek csökkentéséről kötött orosz-amerikai szerződés meghosszabbítása. Az Új START-szerződés, változtatások nélkül, 2026. február 5-ig marad érvényben.

A NATO közleménye szerint az Új START-szerződés hozzájárul a nemzetközi stabilitáshoz, ezért fontos a megállapodás folyamatos végrehajtása.

A szövetségesek továbbra is kiállnak a meglévő leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodások és kötelezettségvállalások fenntartása mellett. Továbbra is támogatják a fegyverzet-ellenőrzésre irányuló tárgyalások folytatását a katonai szövetség tagállamai biztonságának javítására - hangsúlyozta a dokumentum.

A kollektív érdekek előmozdítását jelentő, az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött megállapodás ellenére a NATO továbbra figyelemmel követi az Oroszország jelentette kihívásokat. Az Észak-atlanti Szövetség szoros konzultációt folytat az euroatlanti biztonságra veszélyt jelentő agresszív orosz fellépések kezelése érdekében - mutatott rá az állásfoglalás.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitika főképviselője közleményében aláhúzta, az unió kiemelt jelentőséget tulajdonít az Új START-szerződésnek, amely döntő mértékben járul hozzá a nemzetközi és az európai biztonsághoz.

A két legnagyobb atomfegyvert birtokló hatalom közötti kölcsönös bizalom és kiszámíthatóság növelésével a szerződés korlátozza a stratégiai versenyt és fokozza a stabilitást - írta. Az EU a fegyverarzenál további csökkentését célzó, a kölcsönös bizalmat erősítő, és az átláthatóságot növelő párbeszéd folytatását javasolja - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az Új START-szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá. Ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1550 atomtöltettel rendelkezhet.