2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Vegyes érzelmek

Az egészségügyi szakértők az óvintézkedések betartására kérik a telelőket

A napi esetszám az elmúlt időszakban valamelyest csökkent, s ez lehetővé tette, hogy Belgrádban újabb klinikai-kórházi központ lépjen ki a Covid-rendszerből – közölte Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója az egészségügyi minisztérium képviselői és a Covid-kórházak vezetői közötti egyeztetés után. Mint hozzátette, tekintettel az elmúlt egy hétben jellemző esetszámra, az egyeztetés résztvevői nem hiszik, hogy az egészségügyi intézmények a továbbiakban is a mostanában jellemző ütemben léphetnek ki a Covid-rendszerből.

– Egyelőre szinte változatlan a kórházi ellátásra szorulóknak, valamint a többi Covid-páciensnek száma, sokakat közülük a hegyvidéki üdülőhelyekkel lehet összefüggésbe hozni. Az esetek többségében a fiatal páciensek azok, akik korábban ezek valamelyikében üdültek, ők javarészt enyhe tünetekkel jelentkeznek orvosuknál, idősebb hozzátartozóiknál azonban súlyosabb tünetek alakultak ki. Arra kérek mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a járványügyi óvintézkedéseket, azokat is, akik már megkapták a védőoltás első adagját, hiszen az immunitás a második oltást követő 10-15 napban alakul ki – taglalta Goran Stevanović.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár szavai szerint a minisztériumot aggasztja, hogy a napi esetszám és a mesterségesen lélegeztetett páciensek száma továbbra sem csökken érdemben. Az immunizáció megfelelő ütemben halad, de ennek ellenére sem indokolt az eufória – nyomatékosította Mirsad Đerlek, majd szintén a téli üdülőhelyekkel kapcsolatba hozható fertőzésekre tért ki, megjegyezvén: „Az államvezetés számára fontosak a gazdasági érdekek, ám az egészséget sem szabad veszélyeztetni.”

Az államtitkár a folytatásban a külföldi állampolgárok Szerbiában való immunizációs jogáról nyilatkozott – a napokban nagy közfelháborodást váltott ki, hogy Vedrana Rudan horvátországi irónő Belgrádban oltatta be magát –, mondván, hogy az országban bejelentett lakcímmel rendelkező külföldiek megkaphatják a védőoltást.

Az aktuális járványügyi jelentés értelmében a napi esetszám 1932, az elvégzett koronavírustesztek száma 11.960, a pozitivitás aránya pedig 16,15 százalék. Egy nap alatt hivatalosan 15 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 4071, a halálozási arány 1,02 százalék. A kórházakban 4002 Covid-pácienst gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 153-nak van szüksége.

Vajdaságban 381 új fertőzést jegyeztek, 75-öt Újvidéken, az aktív esetek száma a tartományban 7435.