2024. április 25., csütörtök

BIRN: Szerbiában külföldiek is igényelték a védőoltást

Ahhoz, hogy a külföldi állampolgárok az e-Közigazgatás portálon kérvényezzék a koronavírus-elleni védőoltást, elegendő, ha szerb mobiltelefon-számmal rendelkeznek, jelenti a BIRN oknyomozó újságírói szervezet.

Mint írják, a portál lehetővé teszi azoknak a külföldi állampolgároknak is a regisztrációt, akik nem rendelkeznek Szerbiában bejelentett lakcímmel, ezért – ameddig a szerb polgárok az értesítést várják – többen már felvehették a védőoltást.

A BIRN szerint számos észak-macedón polgár a dél-szerbiai városokban olttatta be magát, holott a vakcina országukban is ingyenes.

– A külföldi állampolgárok szerb mobiltelefon-számot szereznek be, bejelentkeznek a portálon keresztül, ahol a külföldi útlevelük adatait adják meg. A beoltottak elmondása szerint az egészségügyi intézményekben még az adataikat sem ellenőrizték le, az oltási folyamat mindössze pár percet vett igénybe, írja az oknyomozó újságírói szervezet.

Az ügyről a kormányt, az Egészségügyi Minisztériumot és a Torlak Intézetet is megkérdezték, azonban eddig hivatalos választ nem kaptak.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár ma újságíróknak válaszolva elmondta, hogy Szerbiában azok a külföldi állampolgárok vehetik fel a védőoltást, akik bejelentett lakcímmel rendelkeznek az országban. Mint minden szerb polgár, így ők is kötelesek az e-Közigazgatási portálon keresztül kérvényezni a vakcinát, tette hozzá.