2024. március 28., csütörtök

Stevanović: Az első dózis még nem nyújt teljes védelmet

Továbbra sem csökken az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ugyanakkor a lélegeztetőgépre szoruló páciensek száma is stagnál, hangzott el az egészségügyi miniszter és a kórházigazgatók találkozóján.

Dr. Goran Stevanović, a belgrádi székhelyű Infektológiai Klinika igazgatója a megbeszélés után bejelentette, hogy a Bežanijska Kosa Klinikai-kórházi Központ kilép a Covid-rendszerből.

Elmondta továbbá, hogy szerinte a napokban sem fog csökkenni az esetszám. Belgrádban egy ideje egyre több beteg jelentkezett, aki közvetve kapcsolatba került egy adott síközponttal, tette hozzá a szakember. A fiatalabb generáció körében is egyre több a fertőzött, náluk enyhe tünetek jelentkeztek, de az idősebb családtagok már súlyosabb kórképpel kerülnek kórházba, magyarázta.

A védőoltás első dózisának felvétele még nem nyújt teljes védelmet, mondta a szakember.

– Továbbra is tiszteletben kell tartani a hatályos óvintézkedéseket, azoknak is, akik felvették a védőoltás első adagját. A teljes immunitás a második dózis felvételétől számított 10-15 nap múlva alakul ki, hangsúlyozta Stevanović.