2024. március 28., csütörtök

A kárelhárítás éve

A védőoltásért folytatott harc után eljön a gazdaságfejlesztés ideje is

A korlátozások feloldása, egészségügy-fejlesztés, gazdaságélénkítés – erről szól majd a pandémia által meghatározott 2020-as év után a 2021-es év – állapították meg ma Újvidéken, a tartományi képviselőházban megtartott, immár szokásos évértékelő és előrevetítő konferencián. A Vajdaság 2021-ben tanácskozást ezúttal is a Color Media Communications és a The Economist magazin szervezte.

Nem lehet 2020 és 2021 vonatkozásában elkerülni a járványhelyzetre adott egészségügyi válasznak és a gazdaságélénkítő intézkedéseknek a témakörét – emelte ki beszéde elején Igor Mirović tartományi kormányfő.

– A Vajdasági Klinikai Központ képviselői a tavalyi, év eleji konferencián már arról számoltak be, kiírták a járvány megelőzését szolgáló közbeszerzéseket, intézkedéseket foganatosítottak, pedig a vírusnak akkor még szinte nyoma sem volt Európában. Nagyon gyors reakció volt ez. Vajdaság ennek köszönhetően felkészültebben fogadta a pandémiát, mint az ország más részei, valamint más olyan régiók, amelyekkel tartományunk összehasonlítható – állapította meg a kormányfő.

Robert Čoban és Igor Mirović (Fotó: Ótos András)

Robert Čoban és Igor Mirović (Fotó: Ótos András)

A közegészségügy szerepe hatványozódott, és a következő periódusban is kiemelt fontosságú lesz – értékelte Mirović. Vajdaság is komolyan veszi ennek tényét, az elmúlt négy évben is fontos beruházások történtek, de most még nagyobb erőbedobással valósulnak meg a projektumok. Várakozása szerint az idén befejezik a Kamenica 3 kórház építését, elkészül a projektumdokumentáció az újvidéki gyerekkórház bővítésére, befejeződik a nagykikindai kórház felújítása, ezenkívül a Vajdasági Klinikai Központ B és C blokkjának építése is a végéhez közeledik. A regionális kórházakban tavaly július és augusztus folyamán feljavították minden betegágy  oxigén-hozzáférhetőségét. Igaz, kis munkának tűnik, de valójában jelentős és lényeges feladat – értékelte Mirović.

JELENTŐS BERUHÁZÁSOK

Derűlátók lehetünk a gazdaság, a válságból való kilábalás vonatkozásában. Mint mondta, a válság ellenére az ipari termelés Vajdaságban négy százalékkal emelkedett, s ehhez nagyban hozzájárult a mezőgazdaság múlt évi teljesítménye is. A jelentős beruházások közül a japán Toyo inđijai gumiabroncsgyárának megnyitását, a Linglong nagybecskereki gyárának márciusban esedékes felavatását, továbbá a Continental, szintén gumiabroncsokat gyártó üzem újvidéki megjelenését emelte ki.

MILLIÁRDOK A RÉGIÓNAK

Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője közölte, sokat kell tanulnunk az eltelt időszakból, s emlékeztetett, ahogyan Szerbiát, úgy az EU-t is hatalmas erővel érte el a vírus, de a szolidaritásról ebben a nehéz időben sem feledkezett meg Európa – értékelte. Mint hozzátette, a nyugat-balkáni régió számára Brüsszel 750 millió eurót hagyott jóvá makrogazdasági támogatásként. Az Európai Fejlesztési Bank (EIB) 1,7 milliárd eurós fejlesztési csomagot hagyott jóvá a térség számára, ami eddig nem tapasztalt lehetőségnek számít – jelentette ki Fabrizi. Szerbiának csaknem 17 millió eurós segítséget irányított át az EU az egészségügyi ágazat fejlesztésére, a pénzt március és december között használhatta fel az ország, többek között az oltási terv és a szükséges felszerelések  bebiztosítása érdekében. További 78 millió euró érkezett a szociális-egészségügyi ágazat megsegítésére és az egészségügyi rendszer talpra állásának finanszírozására – számolt be a küldöttségvezető. Mint mondta, ma a védőoltásokért folyik a harc, az EU jelentős szerepet tölt be a vakcinák gyártásának és forgalmazásának könnyítésében, s ebben is számíthat segítségére a régiónk.

DIGITALIZÁCIÓ ÉS KLÍMAKÍMÉLÉS

Fabrizi szerint a gazdasági felépülés évében, vagyis 2021-ben, a partnerségen lesz a hangsúly. Emlékeztetett, hogy Szerbia árucsere-forgalmának a hatvan százalékát az Unióval bonyolítja le, a közvetlen beruházásoknak pedig hetven százaléka érkezik az EU-ból az országba. Fabrizi szerint a digitalizációnak és a klímaváltozásokat gátló megoldásoknak lesz hangsúlyos szerepük az idén a gazdaság területén. Nyugat-Balkánt illetően több mint kilencmilliárd eurós donációs csomagot fogadott el az EU, de további 20 milliárdot költ el beruházások finanszírozására. Hatalmas keretek ezek – állapította meg a küldöttségvezető, és hozzátette: a pandémia és a válság nem hiúsította meg az EU bővítési terveit.

MEGFELELŐ VÁLASZOK

Robert Čoban, a Color Press csoport elnöke reményét fejezte ki, hogy nem megalapozatlanok azok az  optimizmust tükröző kijelentések, amelyek szerint a kontinensen 2021-ben véget ér a pandémia. Mint mondta, a vajdasági és szerbiai gazdasági visszaesés korántsem volt olyan jelentős, mint másutt Európában, ennek ellenére meri remélni, hogy Európa gazdasági erejéről, fellendüléséről is érdemes már ma beszélgetni, annak ellenére is, hogy számos ország megint a határlezárásokról hoz döntést a vírus terjedése miatt.

Robert Čoban: Nem megalapozatlanok azok a kijelentések, amelyek szerint a kontinensen az idén véget ér a pandémia. (Fotó: Ótos András)

Robert Čoban: Nem megalapozatlanok azok a kijelentések, amelyek szerint a kontinensen az idén véget ér a pandémia. (Fotó: Ótos András)

A tanácskozás felszólalói egyetértettek abban, hogy Szerbia jól reagált a járvány okozta kihívásokra, az egészségügyi rendszer viszonylag jól kezelte a pandémiát, a védőoltások idejekorán való beszerzése érdekében tett lépésekhez pedig gratuláltak. A konferencián felszólaltak a tartományi kormány titkárai, nagykövetek, civil szervezetek képviselői és polgármesterek is.