2024. március 28., csütörtök

Újabb adag orosz vakcina beszerzését sürgette az államfő

Aleksandar Vučić szerb államfő ma telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Hivatali kollégáját arra kérte, hogy segítsen Szerbiának minél előbb további mennyiségű orosz vakcinát beszerezni.

A két fél egyetértett abban, hogy a járvány okozta nehéz helyzet ellenére is Szerbia és Oroszország kapcsolata a kölcsönös megértésen és a barátságon alapul.

Vučić köszönetet mondott Putyin elnöknek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben nyújtott támogatásáért. Külön kiemelte, hogy a Szputnyik V védőoltás biztosításával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy hazánk vezető szerepet tölt be a lakosság immunizálásában. Hangsúlyozta, hogy Szerbia orosz szakértők segítségével önállóan tervez vakcinát gyártani.

Senki sem szakíthatja meg a Szerbia és Oroszország közötti barátságot, a két ország kapcsolata stabil és folyamatosan fejlődik, hangzott el a beszélgetés során. Szó volt továbbá a kétoldalú együttműködés lehetőségeiről, valamint regionális és nemzetközi témákról is tárgyalt a két államfő.

Szerbia elnökének Instagram-bejegyzésében az áll, hogy elégedett a mai – mint írta – szívélyes, őszinte és baráti beszélgetéssel.

– Szerbia és Oroszország együttműködése minden területen fejlődik. Külön kértem Putyin elnököt, hogy könnyebb hozzáférést biztosítson Szerbiának a Szputnyik V oltáshoz, írta Vučić.