2024. április 26., péntek

Jelentős összegekkel támogatta az EU a Nyugat-Balkánt

Az Európai Unió 750 millió makroszintű pénzügyi támogatást, és további 1,7 milliárd eurós segélycsomagot biztosított a Nyugat-Balkán számára a koronavírus-járvány idején, erről beszélt ma Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője Újvidéken.

Csak Szerbiának a március és december közötti időszakban az egészségügyi szektor támogatására közel 17 millió euró támogatást irányozott elő az EU, beleértve az oltóanyag szállításának és tárolásának költségeit is. Emellett további 78 millió euró támogatást biztosítottak az egészségügyi rendszer ellenállóképességének megerősítésére és a válság társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésére, mondta Fabrizi.

Külön kiemelte, hogy Vajdaságnak fontos szerepe van Szerbia, de a tágabb régió felépülésének folyamatában is.

A korábbi egészségügyi beruházások miatt Vajdaság sokkal felkészültebben néz szembe a koronavírus-járvány okozta válsággal, mondta Igor Mirović tartományi kormányfő. A tervek szerint jövőre befejeződik a Kamenica 3 kiépítése, hamarosan pedig megkezdődik a nagykikindai közkórház felújítása. Két és fél év múlva elkészülhet a Vajdasági Klinikai Központ B és C szárnya is, mondta a tartományi kormányfő.