2024. április 20., szombat
HÖLGYVÁLASZ(T)

Lehallgat a tévém?

A szabadságom ideje alatt visszatértem egy régi hobbimhoz, a festéshez. Az év eleji leárazások pont jól jöttek a hiányzó eszközök beszerzéséhez, így kedvezményesen hozzájutottam a vászonhoz, az akrilfestékekhez, és egy-két új ecsetet is megvettem. Egyiket sem online rendeltem meg, mert tudom, hol lehet ezeket beszerezni a városban, és egyébként is jobban szeretem az ilyesmit személyes jelenléttel kiválasztani. Mivel offline vásároltam, így nem hagytam digitális nyomot magam után a közösségi média vagy más keresőfelületen, mégis a vásárlást követően folyamatosan kreatív hobbiboltok, art shopok reklámjaival találkozom a mobileszközömön.

Egy-két éve már hallottam telefonos lehallgatásról szóló sztorikat az ismerősöktől, de egyiket sem vettem túl komolyan, paranoiás sem vagyok, és az összeesküvés-elméletekkel sem értek egyet, viszont a harmadik ilyen hirdetés láttán már felmerült bennem a kérdés, hogy velem is megtörtént-e? Visszagondolva felidéztem, mikor is kaphatott információt a mobilom a régi-új érdeklődési körömről: a boltban kártyával fizettem, a megvásárolt vászon fotóját chaten két ismerősömnek is elküldtem, a férjemmel a színek kombinálhatóságáról beszélgettem a nappaliban, aput azért hívtam fel (szintén a nappaliból), hogy a padlásról lebányássza nekem a tizenöt éve porosodó festőállványom, amit később ugyanebben a helyiségben állítottam fel. A neten utánajárva megtudtam, hogy a lehallgatás esélye igenis fennáll, ha olyan eszközünk van, ami hang alapú utasítást is elfogad. Ilyen a nappalinkban található okostévé, amit egy alkalmazás köt össze a telefonommal. A „lehallgatáshoz” az én hozzájárulásomra is szükség volt akkor, amikor a nyelv beállítása mellett az adatkezelési szabályzatot is elfogadtam, amit előzőleg nem olvastam el. A statisztikai adatok szerint ezeket a szabályzatokat az emberiség csupán 0,1 százaléka futja át, és ennél kevesebben olvassák el alaposan.

A tévét két éve vettük, és eddig egyszer sem észleltük, hogy kémkedne, annál is inkább, mert egymás között magyarul beszélünk, az eszközt pedig angol nyelven kezeljük. Továbbra sem tudom, honnan értesült a mobilom a hobbimról, de amíg jó ajánlatokkal áll elő, engem nem zavar, a nappaliban helyet foglaló vendégeket pedig nem árt figyelmeztetni: a tévé mindent hall(hat)!