2024. március 29., péntek

A kivágott, beteg fák helyett újakat ültetnek

Sajtótájékoztatót tartott a népkerti parkrendezésről Homolya Ákos, a községi tanács városrendezéssel megbízott tagja, miután Zenta lakosai kifogásolták a Népkertben történő munkálatokat. Homolya Ákos kiemelte, hogy a Népkert egy szabadidős park, nem pedig erdő. Elmondta, a városvezetőség fontosnak tartja a Népkert rendezését, hogy az elkorhadt, beteg fák kivágásával a lehető legjobban csökkentsék a balesetveszélyt. Hivatalosan csak azokat a fákat vágják ki, amelyek kivágására megkapták az engedélyt. Természetesen a városvezetőség értesült a nemcsak a Népkertet, de a Tisza menti erdőket is érintő orv fakitermelésekről, és ezzel kapcsolatban megtették a szükséges lépéseket.

Hozzátette, hogy a Népkert karbantartása nem csupán a beteg fák kivágását jelenti, hanem újak telepítését is, ezenkívül az illegálisan elszórt szemét összeszedését, valamint a rendszeresebb fűnyírást is magában foglalja.

Újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy a kivágott fák egy része a Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalathoz kerül, akik felhasználják a közterületeken lévő padok javítására, a másik része pedig tűzifaként a Szociális és Védelmi Központon keresztül jut el a rászorulókhoz. Kiderült az is, hogy a város területén főként oszlopos és gömb fafajtákat ültetnek, a Népkertben pedig a hagyományos, helyileg őshonos fafajtákat, míg a Tisza-parton a gesztenyefát részesítik előnyben.

A közterületen lévő, problémát okozó fákról az önkormányzat kommunális és építési osztályán van lehetőség bejelentést tenni.

Homolya Ákos hozzátette, a fák pótlása folyamatos, de elsősorban késő ősszel és kora télen az optimális. Eddig hozzávetőlegesen 70 darab facsemetét ültettek ki, miközben 20-30 darabot távolítottak el a Népkertben.