2024. április 25., csütörtök

A szabadságharc zentai áldozataira emlékeztek

Koszorúzási ünnepséget tartottak az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, azaz február 2-án megemlékezést tartottak a zentai Felsővárosi temetőben. A jelenlévők az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozatairól emlékeztek meg. Az eseményt a község önkormányzata és a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre szervezte meg. Alkalmi beszédet mondott Homolya Ákos történelem–földrajz szakos tanár, a községi tanács városrendezéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja. Beszédében felidézte a község reakcióját a szabadságharc hírére, a korabeli szerb és magyar érdekek ellentétét, továbbá hallhattunk a katonai intézkedésekről, az 1849. február elején Zentát ért pusztításról és vérengzésről, amelynek során két hét alatt több ezer ártatlan embert öltek meg, legtöbbjüket különösen kegyetlen módon.

– Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc délvidéki eseményei során a zentai leszámolás volt talán az egyik legvéresebb. Jól tükrözte, hogy a történelem folyamán újból és újból beigazolódnak azok a tragikus tények, hogy a háborúkban részt vevők ritkán tekintik érvényesnek az erkölcsi normákat, vélt vagy valós sérelmekre sokszor indulatból reagálnak, illetve nem tesznek különbséget harcoló katona vagy épp polgári lakos között. Nekünk, ma élő utódok és az elkövetkező generációk számára egyaránt iskolapéldaként kell, hogy szolgáljon eme 1849-es február eleji tragédia. Nemcsak a maga tragikus mivoltában, hanem a mögöttes jelentéseiben és a jövőnkre vonatkozó iránymutatásában is, ahogy azt Wass Albert is megfogalmazta: „Az irány: ráébreszteni a világot arra, hogy mi történt velünk, és ráébreszteni a magyarokat arra, hogy nekünk kötelességünk van” – mondta Homolya Ákos.

Az 1849. február eleji zentai eseményekről emlékeztek meg (Fotó: Herédi Krisztián)

Az 1849. február eleji zentai eseményekről emlékeztek meg (Fotó: Herédi Krisztián)

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél koszorút helyezett el Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviselője, Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője, Czegledi Rudolf polgármester, Szabó Dékány Zsófia, a községi képviselő-testület elnöke, Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő, Rácz Szabó Márta, a községi képviselő-testület alelnöke, a Magyar Mozgalom civil szervezet nevében Sándor József és Kókai Péter, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete képviseletében pedig Homolya Ákos.