2024. április 19., péntek

A térség tehetséggondozó hálózatának fontos csomópontja

Akkreditált kiváló tehetségpont lett a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 2009-ben kezdte el kiépíteni az egész Kárpát-medencére kiterjedő tehetséghálózatát. Az azóta eltelt időszakban több mint 1500 intézmény és szervezet tett sikeres regisztrációt, hogy hálózatos formában együttműködve segítsék a tehetséggondozás főszereplőit, a tehetséges fiatalokat. Az ebbe a hálózatba bekapcsolódott intézmények az úgynevezett tehetségpontok, amelyek a Matehetsz Tehetséghálózat csomópontjai. A korábban létrejött tehetségpontok felkarolják az újabb kezdeményezéseket, segítik az újabb tehetségpontok alapítását. Ennek köszönhető a hálózat folyamatos bővülése, a tehetségpontok számának egyre gyorsuló ütemű növekedése. A hálózatépítés célja, hogy a Kárpát-medence minden magyarlakta térségében, a leghátrányosabb helyzetűekben is legyenek olyan pontok, amelyeken az induló tehetségek megvethetik a lábukat, és ahonnan kiindulva utat találhatnak az érvényesüléshez.

Egy tehetségpontos alapfeladata, hogy felismerje és segítse a tehetséges gyerekeket. Ehhez csatlakozott a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola is, miután az akkreditációjuk sikeres lett.

Csizmadia Horváth Tímea matematika szakos tanárnő, a program helyi koordinátora elmondta, némi szünet után az iskola ismét benyújtotta a tehetségpont-akkreditációt az illetékes szervhez, és végül néhány napja meg is kapták újra a kiváló tehetségpont minősítést. Tímea elárulta, hogy oktatási intézményükben nagyon sokrétű munka folyik a tehetséggondozást illetően, és az, hogy csatlakozhattak ehhez a hálózathoz, rangot is biztosít iskolájuk számára. A teljesség igénye nélkül felsorolt néhány tevékenységet, amelyek hozzájárultak az akkreditációjuk sikerességéhez.

– Tanulóink rendszeresen részt vesznek a vajdasági szintű Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia versenyen, ahol önállóan választanak témakört, és ezt kísérleten keresztül mutatják be, magyarázzák el. Minden évben megszervezésre kerül a nemzetközi Kenguru Matematikaverseny is, ahol szintén szép eredményeket érnek el. A SzékelyKapuk – ZöldKapuk elnevezésű közép-európai versenyen betlehemezés és környezetvédelem kategóriában is kiemelkedő sikereket érnek el. A közlekedési, helyesírási, szavaló- és sakkversenyeken, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen, különböző sport- és rajzversenyeken úgyszintén. Iskolánk énekkara számos rendezvény fényét emelte ez idáig. A tehetséggondozáshoz iskolánkban hozzátartozik a sajátos nevelési igényű tanulókkal való foglalkozás is, hiszen ők is több versenyen és szemlén vesznek részt. Az iskolán belül kiemelt programjaink a Messzeringó gyermekkorom világa elnevezésű szavalóverseny, az iskolanapi műsor, a karácsonyi műsor, a karácsonyi kézművesvásár, a koszorúkötészeti verseny, a főzőverseny és különböző sportversenyek.

Mindezek mellett a tanárnő kiemelte még a legkülönbözőbb szakköreik tevékenységét, valamint a Tavasz Jánoska című iskolalapot. A további terveikről elárulta, a különböző világnapokra is szeretnének készülni projektekkel, amibe szintén bevonnák a tehetséges tanulóikat, emellett pedig a műhelyeiket is szeretnék továbbfejleszteni. A járványhelyzet természetesen ezekre is rányomja bélyegét, de bíznak benne, hogy hosszú távon megvalósíthatóak lesznek.

Befejezésül hozzátette még, hogy mindannyian nagyon boldogok voltak, amikor elnyerték a címet, és igyekeznek méltóak maradni hozzá.