2024. április 20., szombat

Szerbiai sikerek a trieszti filmfesztiválon

Srđan Golubović, Boris Miljković és Marko Đorđević alkotása is a díjazottak között van

Befejeződött Olaszország egyik legnagyobb filmes rendezvénye, a trieszti filmfesztivál. A közönség az idén járványhelyzet miatt rendhagyó módon, online formában követhette végig az eseményeket. Az egyik hazai alkotás, Srđan Golubović Otac (Az apa) című filmje két díjat kapott. Az egyik a közönségdíj, a másik pedig Central European Initiative (CEI) díj volt, amelyet annak az alkotásnak ítélik oda, amely a legjobban képviseli a valóságot és a különböző kultúrák közötti párbeszédet.

A fő versenyprogramban a zsűri különdíjjal jutalmazta Marko Đorđević forgatókönyvíró-rendező Moj jutarnji smeh című egész estés játékfilmjét. A SkyArte televízió díját Boris Miljković Povratak kući – Marina Abramović i njena deca című alkotásáért.

A trieszti fesztiválon Predrag Miki Manojlović színész elnyerte az Eastern Star 2021 díjat.

A fesztivál egyik kísérőprogramjának, a WEMW-nek (When East Meets West) keretében két szerbiai dokumentumfilmes projekt kapott különdíjat, amelyek korábban a Szerbiai Filmközpont pályázatának támogatásával készültek el. Ezek a Last Stop Trieste elnevezésű szekcióban kapták meg az elismerést. Az egyik Srđan Keča Muzej revolucije, a másik Marija Zidar Pomirenje című dokumentumfilmje volt.

A WEMW This is IT elnevezésű szekciójában is különdíjat kapott egy szerb produkció. A szakmai zsűri Dušan Milić forgatókönyvíró-rendező Mrak u Trstu című játékfilmjét díjazta, amely szintén a Szerbiai Filmközpont támogatásával jött létre. A trieszti filmfesztiválon Emir Kusturica Underground (Podzemlje) című klasszikusát is levetítették.