2023. január 26., csütörtök

Online is olvasható a Híd gyerekirodalmi száma

A Híd folyóirat Herédi Károly által szerkesztett száma immár online is olvasható a Forum kiadó weboldalán: https://forumliber.rs/book/641/hid-20201011

A számhoz Berényi Emőke főszerkesztői írt előszót, amelyből egy részletet közlünk: Herédi Károly magyartanárnak, a Jó Pajtás hetilap Iránytű című rovata szerkesztőjének a Szegedi Tudományegyetem doktorjelöltjeként a gyerekirodalom-kutatás a fő profilja. A Híd első, általa szerkesztett gyerekirodalmi száma 2015-ben jelent meg, azóta több blokknyi anyagot közöltünk folyóiratunkban az ő válogatásában kortárs írók és illusztrátorok alkotásaival, valamint az ezekre reflektáló elméleti írásokkal. Egyik régebbi kritikájában Lovász Andrea Felnőtt gyerekirodalom című kötete kapcsán fogalmazza meg, hogy „manapság a gyerekkönyv sokkal életszerűbb, »nem elhallgat, hanem átfogalmaz; lefordítja, tolmácsolja a gyerekeknek a mindennapokat« (29). Tulajdonképpen úgy válik gyerekkönyvvé, hogy közben profi irodalom lesz, és ez az öntudatra ébredő gyerekirodalom megszűnik gügyögni és takargatni a problémákat. Nem alkalmazott irodalomként funkcionálnak már ezek a szövegek, nem valamilyen tanítás szócsöveiként működnek, […] paradox módon mégis »beavatásként, gyakorlópályaként, tesztvezetésként, virtuális kalandparkként szolgálnak« (31).”

Ilyen virtuális kalandparkként érdemes elképzelni a Híd 2020. évi gyerekirodalmi számát is: szövegein végighaladva a gyerekek hétköznapi küzdelmei elevenednek meg a mesék belső rendszerének logikáját követve, azt a reményt keltve olvasójukban, hogy az összekuszálódott viszonyok kibogozhatóak, a szerzett sérülések fájdalmai csillapíthatóak, és még a legmélyebb szakadékok fölött is vezet át függőhíd. (...)

A Híd gyerekirodalmi száma tehát sokféle témát boncolgat, ezért „felhasználása” is igen sokrétű lehet: általános iskolásoknak és középiskolásoknak, szülőknek és tanároknak, versmondókör- és színjátszócsoport-vezetőknek egyaránt ajánljuk. És persze azoknak a felnőtteknek, akik úgy érzik, szorulnak még némi gyakorlatozásra ebben a kalandparkban.