2024. április 23., kedd

Az innováció, mint húzóerő

A középiskolások és egyetemi hallgatók remekül szerepeltek az újítók versenyén

Az oktatási minisztérium szervezésében kedden osztották ki a kormány épületében a legjobb szerbiai innovációkért járó díjat. Mint arra Dragan Povrenović, a legjobb műszaki innovációk versenyének koordinátora, a belgrádi Technológiai és Kohászati Kar tanára rámutatott, 16 évvel ezelőtt azért indították el ezt a versenyt, hogy megtalálják azokat a megvalósítható és fenntartható ötleteket, innovációkat, illetve azokat a személyeket, akik az ország fejlődésének „mozdonyai” lehetnek.

Az elmúlt 16 évben 2950 csapat vett részt a versenyben, közülük 139 csapat középiskolás diákokból állt össze, illetve egyetemi hallgatókból, és összesen 1161 innováció esetében született olyan üzleti terv, ami bizonyította az ötlet gazdasági fenntarthatóságát is. A versenyben való részvétel után 85 új vállalkozás indult el. A 2020-as évben 150 innovatív megoldást nyújtott be összesen 536 résztvevő. Ezek közül választották ki a legjobb ötleteket. Közöttük 6 millió dinárt osztottak szét.

A középiskolások kategóriájában a legjobb ötletet a niši Május 9. Gimnázium tanulói mutatták be, akik a virtuális analitikai kémia témában mutattak fel újat. Az egyetemi hallgatók kategóriában pedig a legjobb ötlet a belgrádi Technológiai és Kohászati Kar hallgatóié lett, újításukat az ipar a rozsdamentesítésben használhatja.

A 2020-as év győztes csapata a megvalósítható innovációk kategóriájában a kruševaci és knjaževaci Soma csapat lett, akik biológiailag lebomló sztiroport (szigetelőanyagot) készítettek, a második helyezett az újvidéki HelikoStop csapat lett, a harmadik helyezett pedig valjevói Zanus.

Marijana Dukić Mijatović, az oktatási minisztérium államtitkára elmondta: erre az évre is kiírták már a versenypályázatot, így a középiskolások és az egyetemi hallgatók március 15-ig jelentkezhetnek (www.inovacija.org), míg a megvalósítható innovációs ötletekre a jelentkezési határidő május 5-e.