2024. április 25., csütörtök

Kecsegtető számadatok

A jövő héten érkezik a magasabb nyugdíj

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint minden okunk megvan az optimizmusra: felsorolni is nehéz mennyiféle juttatást növelt az állam az év eleje óta. Úgy fogalmazott, hogy februárban mintegy 1,7 millió nyugdíjas kapja kézhez az 5,9 százalékkal magasabb nyugdíjat, a növelést az úgynevezett svájci modell szerint határozta meg az állam. A magánvállalkozásokból nyugdíjba vonult személyek már tegnap megkapták a növelést, a katonai és mezőgazdasági nyugdíjak tulajdonosai február 5-én, a többiek február 10-én látják majd a módosítás eredményét.

2014 óta, amióta az ország végrehajtotta a pénzügyi konszolidálást, 29 százalékkal növekedtek a nyugdíjak az országban, beleszámítva a legutóbbi, újévi csaknem hatszázalékos emelést is, jelentette ki Mali.

Emlékeztetett továbbá, hogy a bérek is növekedtek újév körül. Az egészségügyi dolgozók már decemberben kaptak egy ötszázalékos korrekciót, ennek köszönhetően januárban már ezeknek a kifizetéseknek a számlára kerülésekor érezhető volt a növelés. Ezzel nincs vége a növeléseknek, a többi közszférában dolgozó alkalmazott ugyanis 3,5 százalékos bérfejlesztésben részesült január 1-jén. Április 1-jén megint növeli az állam a béreiket, hogy esetükben is elérje az idén az öt százalékot a növelés, ahogyan az egészségügyben, tette hozzá a pénzügyminiszter.
Növekedett az év elején a minimálbér is, egészen pontosan 6,6 százalékkal, állapította meg Mali. Most a minimális órabér 183,9 dinár, az eddigi 172,5 dinár helyett. Mindez azt eredményezi az idén, hogy a havi minimálbér 30.137 dinárról 32.126 dinárra növekszik.
A jó híreknek ezzel még nincs végük, az optimizmusra az is okot ad a tárcavezető véleménye szerint, hogy az elmondott béremelések egyáltalán nem sodorják majd veszélybe az ország pénzügyi stabilitását, egyensúlyát. A pénzügyek kitűnő állapotnak örvendenek, értékelte nyilatkozatában, s erről annak ténye tanúskodik a legnagyobb mértékben, hogy az állam újabb 2,5 milliárd euróval kész támogatni a gazdaságot a koronavírus-járvány okozta nehézségek áthidalása érdekében.
– Az is derűlátásra ad okot, hogy január végén 13,3 milliárd dinár többletet könyvelhettünk el a költségvetésben, miközben eredetileg 13,4 milliárdos deficitet terveztünk. Tehát, máris 27 milliárd dinárral többel rendelkezünk annál, amire számítottunk a hónap elején – fogalmazott.
Mali szerint a szerb gazdaság kiváló eredményeket produkál, elégedettek lehetünk. A múlt év végén, decemberben, az ipar 4,1 százalékos növekedést tudott létrehozni 2019 decemberéhez képest – a pandémia hatásai ellenére. A feldolgozóipar ennél is eredményesebb volt, 5,5 százalékos a növekedés. Decemberben az árucsere-forgalom is növekedett, a hazai export 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ismertette a kecsegtetőnek mondott számadatokat a miniszter.