2024. április 24., szerda

A több évtizedes választási ígéret

A metró megépítése többé nem választások előtti történet, hanem valóság, ami megtörténik – emelte ki Aleksandar Vučić államfő vasárnap, mielőtt Párizsba indult, hogy tárgyaljon Emmanuel Macronnal, Franciaország államfőjével. Megbeszélésük egyik fontos mozzanata ugyanis éppen a belgrádi metró megépítése.

A belgrádi metró megépítésének ötlete már több évtizedes. Még a szocializmus idején, a hatvanas évek végén merült fel annak szükségessége, hiszen az egykori Jugoszlávia fővárosa a nagy európai városokhoz kívánt felzárkózni, illetve ilyen módon lehetővé tenni, megkönnyíteni a rohamosan fejlődő városban a tömegközlekedést. A hetvenes években fejlődött Belgrád a legintenzívebben (Újbelgrád is ekkor kezdett gombamód kialakulni az akkori mocsaras területen), így az akkori terveket is a város bővítésének, fejlesztésének ötletéhez igazították. Az 1976-ban elkészült ötletterv öt egymástól független vonalat irányozott elő, illetve négy regionális metróvonalat. Az építkezése első fázisában kiépült vonal kötötte volna össze Újbelgrádot a városközponttal, vagyis az akkori elképzelések szerint Vuk Karadžić szobráig lehetett volna utazni metróval. Míg a másik vonal a Dorćol városrészt (itt található a Duna-part legnépszerűbb sétánya, valamint az állatkert is) kötötte volna össze az Autokomandával (ami viszont az egyik legfontosabb közlekedési csomópontja a fővárosnak). Ebből a tervből csupán a kezdőállomás épült meg Vuk Karadžić szobránál. Jelenleg a helyi, úgynevezett Beovoz egyik állomásává alakult.

A metró ötlete idővel változott, kisebb-nagyobb mértékben módosult, de valójában szinte az ötletterv kidolgozásától, vagy a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésétől tovább nem jutott.

A jelenlegi hatalom a fél évszázados ötletet szintén újragondolta. A legújabb számítások szerint annak megvalósítása 4,4 milliárd eurót igényel. Több szándéknyilatkozat, együttműködési megállapodás után, két hete a szerb kormány a francia Egis Rail, továbbá a francia Alstom, valamint a kínai Power China vállalattal írt alá egyetértési megállapodást. A metrót immár más nyomvonalon képzelték el, így a metró kezdőállomása a Makiš-mezőn lenne, ahol a munkálatok, a bejelentések szerint, ez év végén meg is kezdődhetnek. Itt alakítják majd ki a munkálatok ellátását szolgáló lerakatot, hiszen innen indul majd a metró első 21,3 kilométer hosszú irányvonalának megépítése. Ez a vonal végig halad majd a Belgrád a vízen építőhely alatt, a városközpont egy kisebb része alatt, Karaburma községen, a végállomás pedig Mirijevo községben lesz, miközben 21 állomást érint. Várhatóan 2028-ra épül meg. A legújabb ötletterv szerint az első vonalon a prioritás már nem a Vuk-szobor lesz, nem is a Szerbiai Klinikai Központ, hanem például a Száva-parton épülő luxusnegyed.

A 19,2 kilométer hosszú második vonal pedig, amely megépítésére egy későbbi időpontban kerülhet sor, Mirijevóból indul majd, és a Száva folyón keresztül Újbelgrádon át, Zimonyig halad, és 20 állomással rendelkezik majd. Készül a harmadik vonal elképzelése is, ez kapcsolatot teremt majd a vasút azon részeivel, amiket az első két vonal nem fed, illetve olyan vasúti megoldásokban gondolkodnak, ami lehetővé teszi, hogy Belgrádnak jobb összeköttetése legyen Pancsovával.

Eddig már több hatalom, városvezetés jelentette be a munkálatok kezdetét, először 1982-ben. Akkor inkább a villamosrendszert építették ki végül, majd a 21. század minden polgármestere előrejelezte a munkálatok kezdésének időpontját (legtöbbször választások előtt).

A kivitelezők esetében mindig is külföldi vállalatokban gondolkodott a város. Volt, hogy orosz, aztán francia–olasz együttműködésben, majd spanyol vállalatokban. A legújabb megállapodás szerint a francia vállalatoktól kapja Belgrád a szerelvényeket, a villamossági alrendszereket, valamint a metróhoz szükséges felszerelést, míg a Power China felel az építési munkálatokért, illetve az infrastruktúra megvalósításáért.

Elképzelések szerint Belgrád a legkorszerűbb metróval dicsekedhet majd, megépítéséhez a legkorszerűbb építési technológiát használják, a föld alatti fúrások esetében is. Amikor elkészül, minden automatizált lesz, nem lesz szükség mozdonyvezetőre sem.

Miután több mint fél évszázados terv a metró megvalósítása, a fővárosiak már kétkedve veszik tudomásul a híreket. De miután az elmúlt időszakban számos fontos útvonal felújítását megkezdte a város, sok esetben kitolt határidőkkel, vagy időnkénti újabb és újabb felújításokkal, megnehezítve az egyébként is nehézkes közlekedést, a belgrádiakat inkább az aggasztja, hogy az építkezés megszervezése milyen módon nehezíti majd a hétköznapjaikat, illetve alakít majd ki újabb közlekedési dugókat a forgalomban. Az ígéretek szerint ezek a munkálatok nem befolyásolják majd a város életét, de hogy valóban így lesz-e, novemberben kiderül.