2024. április 25., csütörtök

Felmentések és kinevezések Zentán

A tervezett munkarendben leírt 29 napirendi pont ellenére a zentai községi képviselői-testület tagjai viszonylag gyorsan megvitatták és túlnyomórészt egyhangúlag elfogadták a nyolcadik testületi ülés elé terjesztett határozatokat, illetve javaslatokat, még akkor is, ha ezek túlnyomórészt különféle bizottságok tagjainak, vezetőinek a felmentéséről, illetve az új tagok kinevezéséről szóltak. Az összejövetel elején Miroslav Basarić, az Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért (Szerb Haladó Párt) képviselői csoport tagja jelentette be lemondását tisztségéről, helyette Balog Goran került be a képviselő-testületbe. Basarić felmentését és Balog kinevezését egyhangúlag elfogadták a képviselők, ahogyan a napirendi pontok túlnyomó többsége mellett is így szavaztak.

Egyedül az Elgas Közvállalat eddigi igazgatójának a felmentése, illetve az új ügyintéző igazgató kinevezése körül támadt kisebb vita. Sándor József, az ellenzéki Polgári Mozgalom Zentáért frakció vezetője ugyanis felszólalásában annak adott hangot, hogy a munkáját sikeresen végző Novák László tisztségéről való menesztése szerinte a két hatalmon lévő politikai párt közötti megállapodás része, mivel a zentai gázszolgáltató eddig sohasem nyújtott annyira jó eredményt, mint ahogyan ezt Novák vezetése alatt tette, s eddig sohasem volt az élén ilyen jó szakember. Példaképpen elmondta, hogy az elmúlt évet az Elgas 30 millió dináros pozitív eredménnyel zárta. Sándor József azt is megemlítette, hogy Nováknak még 6-7 hónap hiányzott a mandátumának végéig, ugyanakkor a jelen lévő képviselőknek azt is felrótta, hogy a helyébe kerülő új igazgatót tiszteli ugyan, de semmi köze a gázszolgáltatáshoz, ezért Novák lemondását és az új igazgató kinevezését sem tudják támogatni. Hasonlóképpen vélekedett Mirjana Vukanić, az Együtt a Jobb Zentáért képviselőcsoport tagja is, akik úgyszintén a két napirendi pont ellen szavaztak. Sándor Józsefnek és Mirjana Vukanićnak Czegledi Rudolf, a község polgármestere válaszolt, aki köszönetét fejezte ki Novák Lászlónak az eddig elvégzett rendkívül sikeres munkájáért. A polgármester elmondása szerint a felmentést Novák személyes kérésére kezdeményezték, viszont segítségére és munkájára a jövőben is számítanak. Novák helyett megbízott igazgatónak Majoros Antal okleveles közgazdászt nevezték ki.

Az ülés folytatásában Miroslav Basarićot kinevezték a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ megbízott igazgatójának, elfogadták egy könyvvizsgáló felhatalmazását Zenta község konszolidált zárszámadásának megvizsgálására, valamint a Zenta község területén a 2020-as évben a mezőgazdasági földterületek éves védelmi, rendezési és használati programja eszközeinek használatáról szóló jelentés elfogadásáról szóló végzésjavaslatot is.