2024. április 20., szombat

Búzavirág, Búzakalász, Babarózsa

A martonosiak új viseletekben adják tovább a hagyományokat

Mintegy hetven aktív tagja van a martonosi Testvériség művelődési egyesületnek, amely a többihez hasonlóan lassan egy éve, hogy korlátozni kényszerül tevékenységeit. Függetlenül attól, hogy elmaradnak a nagy események, rendezvények, az egyesület tagjai reménykednek abban, hogy ez az áldatlan állapot hamarosan megszűnik és a múlt részévé válik. Éppen ezért a munka se áll meg, sőt éppen a közeljövőben készülnek el az új népviseletek, melyek a több évtizedeseket váltják majd fel. Szél Attila, az egyesület népdalcsoportjának vezetője elmondta, hogy nagyon várják már, hogy színpadra léphessenek.
– Az egyesületen belül két korosztályban gyermektánccsoportok vannak, a nagyobbjaink sajnos már kevésbé tömörülnek ezekbe a csoportokba. Énekeseink a Búzavirág, a Búzakalász csoportokban nagyon aktívak, a Babarózsa tagjai pedig azok a fiatalok, akik csak időnként vannak Martonoson, mert legtöbbjüket a tanulmányaik a nagyvárosokba szólítják. Megközelítőleg hetven tagot számlálnak a hagyományőrzéssel foglalkozó csoportok. Nemrégiben megújultak az öltözékeink, de teljesen újakat is sikerült beszereznünk. A mintegy negyvenéves viseleteket most megjavíttattuk, és örömünkre a gyerekeknek blúzokat és kékfestő mintás szoknyákat is tudtunk vásárolni, a fiúk nadrágot és mellényt kapnak, a felnőtt férfiaknak is egy-egy öltözetet készíttettünk, az idős asszonyainknak is varratjuk az új viseleteket, a hosszú, kékfestő együttest. Már nagyon várjuk, hogy minél előbb fel is vehessék ezeket a ruhákat – mondta Szél Attila.
A martonosiak a Tiszavirág csoportba tömörülve kézimunkáznak is. Dencs Valéria, a csoport vezetője elmondta, hogy az ideiglenes könyvtári teendőket is ellátja.
– Sok szép könyvünk van, a közelmúltban a kanizsai könyvtártól is kaptunk ajándékba könyveket. Ez alkalommal szeretném felhívni azoknak a figyelmét, akiknek otthon vannak felesleges kiadványai, szívesen elfogadjuk azokat – mondta Valéria.
A művelődési ház a közelmúltban több sikeres pályázatnak köszönhetően megújult, kályhákat, székeket és projektort is sikerült vásárolnunk. Most már csak a helyzet feloldását várják, hogy a martonosiak nagy rendezvényeit is meg lehessen tartani. Terveik között szerepel az is, hogy az épületet a sajátjuknak mondhassák és fel is újíthassák.