2024. április 24., szerda

Örök nyugalomra helyezték Krizsán Vilmost

Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetségének elnöke, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alapító tagja és alelnöke, valamint az Adai Vöröskereszt nyugalmazott titkára január 31-én, vasárnap 67. életévében távozott az élők sorából. Krizsán Vilmos mintegy húsz éven át a vajdasági civil szféra és a Kárpát-medencei nagycsaládos, illetve civil együttműködés szorgalmazója volt. A Vancsesz elnökeként 2002-től aktívan dolgozott. A Családgondozási program főkoordinátoraként, a Családban és közösségben élni ifjúsági tábor vezetőjeként tevékenykedett, valamint részt vett vezetőképző tanfolyamok és európai uniós programok lebonyolításában is, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség (CISZ) elnökségének, valamint a Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultatív Testületének 2010-től tagja volt.

A súlyos rákbetegségben elhunyt Krizsán Vilmost hétfőn temették el az adai katolikus temetőben lévő családi sírboltban. Az elhunytat utolsó útjára gyermekei, rokonai, barátai, ismerősei és munkatársai, valamint a civil szféra és a közintézmények képviselői kísérték el, köztük a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége és a Vöröskereszt tagjai. A temetésen Szungyi Károly adai plébános mutatta be a szertartást. Majd Világos Tibor, a Vancsesz igazgatóbizottságának tagja méltatta az elhunyt szerteágazó munkásságát, és búcsúzott el tőle gyászbeszédében.

– Kedves Vilmos barátom! Nehéz ilyenkor szavakat találni, kimondani. Azt pedig felsorolni lehetetlen, amit letettél itt, Adán, a Tisza mentén, Vajdaságban az asztalra. Tetted ezt a Vancseszen, a Magyar Nemzeti Tanácson és felsorolhatatlan, hogy még hány fórumon keresztül, csak mint ember, emberségből – mondta Világos Tibor. A Vöröskereszt képviseletében Hodik Erzsébet búcsúzott el az elhunyttól. Kiemelte, hogy Krizsán Vilmos 22 évig volt az adai Vöröskereszt titkára. Sokat dolgozott, és szociálisan érzékeny ember volt, aki mindig odafigyelt a rászorulókra, igyekezett segíteni a bajba jutott embereken, véradó napokat és fiataloknak programokat szervezett. Munkássága megmarad, és példa lesz az őt követő generációnak.