2021. július 29., csütörtök

Plakett díj Németh Dezsőnek

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöksége a magyar kultúra napja alkalmából 2021. január 29-én Palicson megtartott rendezvényén adta át a Magyar Életfa, a Plakett és Aranyplakett díjakat.
A példaértékű életpályák, pályaívek elismerésére alapított Plakett díjban részesítette többek között Németh Dezső szenttamási művelődés- és közösségszervezőt, a népzene, azon belül a citerazene és a citeraegyesületek fennmaradásában kifejtett több mint huszonöt éves tevékenységéért, a negyed évszázados Aranycitera főszervezőjét.
Németh Dezső összegyűjtötte az általános és középiskolások vetélkedője történetével kapcsolatos dokumentumokat, és az idén sikerült könyv formájában is megjelentetnie az Aranycitera 25 évéről szóló monográfiát. A kiadvány azért fontos, mert a citerás mozgalom történetét dokumentálja, és ha azt is hozzátesszük, hogy ennek kapcsán az elmúlt negyed évszázadban az Aranyciterán több mint 3000 kisciterás lépett fel, akkor joggal mondhatjuk, hogy ez a vetélkedő a Durindó egyik általános iskolája. E mozgalom kapcsán írták meg a Temerini citerák és a Szenttamási citerák című, helyi citerákat bemutató monográfiákat is. Nagyon sok fellépőből ma már jeles citeraoktató, népzenész és kultúrmunkás lett, aki Vajdaság-szerte és az anyaországban is élteti ezt a nemes hangszert. Zatkó Ibolya tanárnő mellett és ötlete alapján Németh Dezső volt az, aki 2007-ben, emléket állítva a jeles szenttamási írónak, új és régi munkatársakkal létrehozta a Gion Nándor Emlékházat. Az intézmény az idén ünnepelte működésének 10. évfordulóját.
Alapítója és főszerkesztője a 2012-ben létrehozott Szenttamás.rs nevű hírportálnak, amely magyar nyelven naponta tájékoztatja az olvasókat.
Több Szenttamáshoz fűződő kiadvány megjelentetése is köthető hozzá, ezeknek technikai szerkesztője (De historia urbis nostrae: Srbobran‒Szenttamás‒St. Thomas I. (2011) és II. (2012), Borsi Ferenc–Fehér Emánuella: Szenttamási citerák, 2011), társszerzője (Paraczky László–Németh Dezső: Út menti körösztök Szenttamáson, 2018) és szerzője (Az Aranycitera huszonöt éve, 2020) volt.
Németh Dezsőt Szenttamás község 2018 októberében a város napja alkalmából köszönőlevélben részesítette a kultúra és tájékoztatás terén végzett több évtizedes önkéntes munkájáért.
Nyolcadik éve azon munkálkodik, hogy a település a szenttamási magyar közösség méltó központja legyen, amelyben lehetőséget kap összejönni, közös irodalmi, művelődési és szórakoztató esteket, előadásokat, kiállításokat szervezni, próbákat tartani, valamint a helyi történelmi és kulturális élettel kapcsolatos, identitásunkat őrző anyagot elhelyezni. Az építkezéshez megvan minden dokumentum, érvényes építkezési engedély és a telek is.
A díj átvételét követően Németh Dezső lapunknak elmondta, a díj elsősorban elismerés az eddigi munkáért és az Aranycitera szervezéséért: − Az Aranyciterát Zatkó Ibolya zenetanárnő álmodta meg, én csak segítettem a szervezésben, a tanárnő halála után pedig folytattam, vigyáztam, hogy ne aludjon ki a lángja. Az Aranycitera mellett sok energiát és szabad időt áldoztam fel a Gion Nándor Emlékház létrehozásához, annak működésére és népszerűsítésére, a szenttamási magyar tájékoztatás újjáélesztésére, a helyi történelmi értékek megmentésére és közkinccsé tételére. Az elismerés valójában mindazoknak szól, akik ebben a munkában segítettek, egyúttal ösztönzően hat annak lehetősége, hogy a közeljövőben közösen felépítsük a 25 évvel ezelőtt megálmodott szenttamási magyar házat, és folytassuk a már megkezdett munkát, hogy Szenttamás ne legyen fehér folt Vajdaság térképén.