2024. március 28., csütörtök

Kolléganőink sikere

Gruik Zsuzsa és Polyák Hajnalka írását is díjazták a Média a Családért Alapítvány eredményhirdetésén

A Média a Családért díj online eredményhirdetésére hétfőn került sor. Az érdeklődők a Képmás magazin YouTube-csatornáján követhették figyelemmel az eseményt. A Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin immár tizennégy éve ítéli oda ezt az elismerést. Emellett kihirdették a Külhoni  Magyar Média a Családért díj, a Családbarát Média – Miniszteri Különdíj, valamint a két közönségdíj nyerteseit. A rendezvényen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. A műsort Szám Katalin, a Képmás Magazin főszerkesztője, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja vezette.

A Média a Családért díj idei nyerteséről a szakmai zsűri tagjai: dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány elnöke, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Kommunikáció és Szociológiai Intézet igazgatója, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője, Gáspár Mónika, a Család-barát magazin vezető szerkesztője, Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője, Király Eszter, az Én vagyok az apád blog alapítója, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa, Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa, Martí Zoltán, a 777 alapító-főszerkesztője, valamint Szám Katalin, a Képmás főszerkesztője döntött.

A bírálóbizottság tizenkét jelölt közül választotta ki a legjobbat. Dr. Aczél Petra, a zsűri elnöke elmondta, hogy a bírálóbizottság tagjai minden hónapban összeülnek, és kiválasztják a hónap legjobbját. A tizenkét győztes közül jelölik ki azt, aki elnyeri a Média a Családért díjat.

– Amikor az év végéhez érünk, olyan ez, mint amikor újra találkoznánk valamivel, amiről már döntöttünk. Újra átnézzük a beküldött riportokat, írásokat. A zsűri tagjaival azt gondoljuk, hogy ezek a tartalmak mást mondanak annak, akik gyermekvállalás előtt áll, és teljesen mást mondanak annak, aki már túl van egy generáció nevelésén, és nagyszülőként nézi, olvassa ezeket. A zsűri tagjaival úgy gondoljuk, hogy minden ember egy család bizonyítéka, és minden személy egy család lehetősége – emelte ki dr. Aczél Petra. A 2020-as Média a Családért díj nyertese Bodó Mária, a Duna TV munkatársa lett az Anyaméh gyümölcse jutalom című riportjával. A győztest 1 millió forinttal díjazták.

Ezt követően a Külhoni Média a Családért díj átadása következett. Molnár-Bánffy Kata, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a bírálóbizottság tagja elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt elhatározták, hogy díjazzák azokat a kollégákat, újságírókat és szerkesztőket, akik a határon túl küzdenek azért, hogy a magyar nyelvű sajtóban a családot, mint értéket megjelenítsék. Ezért döntöttek úgy, hogy ezt az elismerést kiterjesztik a külhoni magyar sajtótermékekre.

A Külhoni Média a Családért díj zsűrijének tagjai Csinta Samu újságíró, közíró, Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője, Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke, valamint Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója. A bírálóbizottság az idén két győztest is hirdetett. A nyertesek nevét Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hirdette ki. Mint beszédében kifejtette, a nemzetpolitikai szakterület az élet minden területén igyekezett segíteni a külhoni magyarságot.

– Programjaink, támogatásaink révén a magyarság megmaradása szempontjából létfontosságú intézmények fenntartható működése biztosított. Emellett ugyanolyan fontosnak tartjuk azt is, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők egymást megismerve, egymásra támaszkodva élhessék a mindennapjaikat. Támogatásaink minden magyarlakta településre elérnek, akár a Kárpát-medencéről, akár a diaszpóráról legyen szól. A programjaink mellett fontosnak tartjuk azt, hogy meglássuk a hús-vér embereket, a családokat. Azokat a családokat, akik a Kárpát-medencében és a diaszpórában szilárdan ragaszkodnak a magyarságukhoz, és annak átadásához a következő nemzedék számára – emelte ki beszédében Potápi Árpád János.

A Külhoni Média a Családért díjat kapott napilapunk újságírója, Gruik Zsuzsa, aki a Kavics a tóban – Elveszített magzatok és kisbabák című írásáért érdemelte ki az elismerést, valamint az erdélyi D. Balázs Ildikó, a Liget.ro munkatársa, Látássérült mindennapok című írásáért. A nyertesek 500–500 ezer forint jutalomban részesülnek.

Ezt követően Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter hirdette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kijelölt különdíjast.

– Egy fénykép, egy tudósítás, egy riport örökké belénk rögződhet, hatással van ránk, befolyásol. Ezért is olyan nagy a média felelőssége. Az újságíró döntéseket hoz. Dönt arról, hogy milyen témát választ, kit szólít meg, milyen kérdéseket tesz fel. Arról is, hogy a hallottakat milyen formában közvetíti a közönségének. Döntést hoz akkor is, amikor különbséget tesz a tények és a saját véleménye között. A Média a Családért díj évről évre olyanokat díjaz, akik ezzel a felelősséggel jól élnek. Olyan újságírókat, akik tisztában vannak ezzel a felelősséggel. Olyanokat, akik értékeket közvetítenek. Akik nem rombolnak, hanem segítenek építkezni – mondta el beszédében Novák Katalin.

A Családbarát Média – Miniszteri Különdíj az idén Mohácsi Edithez, a Kossuth Rádió munkatársához került, aki Vendég a háznál – A magzat elvesztése című riportjáért kapta meg az elismerést.

A Média a Családért díj magyarországi közönségdíját Széles-Horváth Anna, a Pszichoforyou.hu munkatársa kapta. A külhoni közönségdíjat napilapunk munkatársa, Polyák Hajnalka nyerte el Megtalálni a jót minden élethelyzetben című írásával.