2024. március 28., csütörtök

Oroszországban életbe lépett a közösségi média működtetőit tartalmak blokkolására kötelező törvény

Életbe lépett Oroszországban hétfőn az a törvény, amely a közösségi média működtetőit tartalmak blokkolására kötelezi, egyebek közt arra, hogy ne tegyék lehetővé résztvevők toborzását nem engedélyezett tüntetésekre.

Ugyancsak elérhetetlenné kell tenniük a szolgáltatóknak a terrorizmusról és államtitkokról szóló tartalmakat, kábítószerek gyártásának leírásait, a gyermekpornográfiával kapcsolatos, az öngyilkosságra buzdító tartalmakat, valamint azokat, amelyek semmibe veszik az orosz alkotmány előírásait.

Az orosz hatóságok - jegyzi meg a dpa német hírügynökség - az utóbbi napokban már felléptek a közösségi média szolgáltatóival szemben, miután a letartóztatásba került ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij melletti tüntetések szerveződtek a neten. Megbírságolták a Facebook, a Twitter, a YouTube működtetőit.

Navalnij igen aktív a közösségi médiában, nemrégiben a YouTube-on Vlagyimir Putyin „titkos palotájáról" tett közzé leleplező videót, amelyet már 106 millióan láttak, vagy legalábbis megnyitottak.

A Kreml tagadja, hogy a hatalmas luxusingatlan az orosz elnöké lenne, és maga Vlagyimir Putyin is ilyen értelemben nyilatkozott.