2024. április 19., péntek

Őrizetbe vették Navalnij feleségét is

Tüntetések Oroszország-szerte

Vasárnap Moszkvában őrizetbe vette a rendőrség Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij letartóztatott orosz ellenzéki politikus feleségét. Tegnap Oroszország-szerte Navalnij-párti, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetések zajlottak, amelyeken egy jogvédő csoport szerint késő délutánig 2948 embert vettek őrizetbe. Navaljanát egy tiltakozó akcióról szállították el rohamsisakot viselő, gumibottal felszerelt rendőrök. A belügyminisztérium kora délután kétezerre becsülte a fővárosi tiltakozási akciók részvevőinek számát.

A TASZSZ szerint Moszkva belvárosában kigyulladt egy rendőrautó. Az okokat nem közölték. Az Interfax szerint a Tverszkaja metrónál egy férfi megkísérelte felgyújtani magát, de ledöntötték és a lángokat eloltották. Szentpéterváron a Dozsgy szerint a rendőrök legkevesebb egy alkalommal könnygázt és elektromos sokkolót alkalmaztak. A televízió szerint az országban vasárnap mintegy félszáz újságírót vettek őrizetbe.

Az ellenzéki médiában és a világhálón megjelent beszámolók szerint a tüntetők egyebek között Navalnij szabadon bocsátását és az általuk tolvajnak minősített Vlagyimir Putyin orosz elnök távozását követelték a rendfenntartó testületek erődemonstrációja mellett.

A moszkvai amerikai nagykövetség vasárnap megerősítette az Interfax hírügynökségnek: a sajtón és az interneten keresztül tudomása van arról, hogy a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) azt kérte Joe Biden elnöktől, vezessen be szankciókat 35, de legalább nyolc magas rangú orosz tisztségviselő ellen. Az érintetteket az alapítvány a demokratikus szabadságjogok megsértésével és korrupcióval vádolta meg. A listán szerepel Mihail Murasko egészségügyi miniszter is, aki az FBK szerint „fedezte Navalnij megmérgezését”.

Az ellenzéki megmozdulások a Távol-Kelet, Szibéria és az Ural után az ország európai városait is elérték. Szombaton a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – részvevője volt. Közülük mintegy 4 ezer embert őrizetbe vettek.

A hatóságok körözést adtak ki az országos tüntetés főszervezője, Leonyid Volkov ellen amiatt, hogy információs hálózatokon fiatalkorúakat biztatott a tiltakozásokon való részvételre. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat.