2024. április 24., szerda

Metró és politikai párbeszéd

Párizsban tárgyal a francia és a szerb államfő

Hagyományosan baráti államnak számít Franciaország és Szerbia, mindkettő számára egyformán fontos a koszovói kérdés tartós rendezése, hangzott el azon a párizsi találkozón, melyen Emmanuel Macron francia államfővel tárgyalt a legaktuálisabb társadalmi-politikai kérdésekről Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök.

A szerb államfő tiszteletére ünnepélyes keretek közötti fogadást szerveztek az Élysée-palota előtt. Macron azt mondta, jól emlékszik még a 2019 júliusában Belgrádban kapott szívélyes fogadtatásra, Szerbia ugyanolyan fontos Franciaország számára, mint Párizs Belgrád számára. A Nyugat-Balkánnal folytatott párbeszéd lényeges, s Szerbiának ezek között az országok között kivételesen fontos helye van, ez határozza meg a bilaterális kapcsolatokat is, értékelte Macron.

Kitért arra is, hogy az Európai Unió tavaly új módszertant fogadott el a Nyugat-Balkán gyorsabb integrációja érdekében, s azt mondta, örömére szolgál, hogy Vučić a kezdetektől fogva kiállt ez az új metodológia mellett, ezzel arról tett tanúbizonyságot, hogy fontosnak tartja az uniós közeledés politikáját, s ebben számíthat továbbra is Párizs hathatós támogatására. Mint mondta, Franciaországnak is az az érdeke, hogy Szerbia minél gyorsabban végrehajtsa a szükséges reformokat és minél gyorsabban az EU tagállamává váljon.

Fontos részét képezte a tárgyalásoknak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd kérdése is. Macron elmondta, hogy novemberben Avdullah Hotival tárgyalt, a koszovói választásokat követően pedig ismét megbeszélést kezdeményez az új kormányfővel. Hozzátette, támogatását biztosítja mindenkinek, aki a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat javítását tartja szem előtt.

A francia elnök elmondta továbbá, hogy folytatódik a Szerbia és Franciaország közötti kétoldalú együttműködés, példaként a belgrádi metró kiépítését említette.

A találkozó előtt Aleksandar Vučić megköszönte Macronnak az együttműködés fejlesztése iránti elkötelezett munkáját és erőfeszítéseit. Köszönetet mondott továbbá a francia Vinci társaságnak, aki korábban átvette a belgrádi repülőtér üzemeltetését. Mint mondta, Belgrád és Pristina kapcsolatának kérdése nem könnyű, mindent meg kell tennie azért, hogy kompromisszumos megoldás szülessen.