2024. március 29., péntek

Tanoda a faluban

Péterrévén kínál komplex lehetőségeket gyerekek számára egy új fejlesztő központ

Tanoda néven október eleje óta működik Péterrévén fejlesztő központ, ahol logopédus, pszichológus, óvodapedagógus és tornatanár közreműködésével nyújtanak komplex fejlesztési lehetőségeket a gyerekeknek. Dr. Kulcsár Sarolta vállalkozása mindössze pár hónap alatt igazolta a létjogosultságát, október óta ugyanis közel ötven gyermek fordult meg náluk. Dr. Kulcsár Sarolta tulajdonossal a Tanoda indulásáról, szolgáltatásairól és a terveiről beszélgettünk.
nHogyan született meg a Tanoda ötlete?


– 2014-ben fejeztem be az egyetemi mesterképzést a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, és 2019 decemberében védtem meg a doktori értekezésemet az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Az utóbbi néhány évben rendszeresen tartottam továbbképzéseket a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett Apáczai Nyári Akadémián.
Egy ilyen alkalommal odajött hozzám Kurczinák Kiss Szilvia logopédus-gyógypedagógus, és elmondta, hogy van egy esete, jó lenne, ha meghallgatnám a gyereket, talán tudnék neki segíteni én is. Találkoztam a gyerekkel, konzultáltam Szilviával és kialakítottunk a gyerek számára egy terápiát. A közös munka során adta magát a Tanoda ötlete. Felismertem, hogy lenne igény a Tisza mentén egy olyan fejlesztő központra, amely logopédiával, gyermekpszichológiával, mozgáskoordinációs és komplex fejlesztéssel foglalkozik. Augusztusban bejegyeztem a céget, és októberben fogadtuk az első gyerekeket. Szilvia lett a logopédus, Kiss Márta óvodapedagógus tartja a komplex fejlesztéseket és koordinátorként irányítja a Tanoda működését, Tóbiás Vivien mesterszakon végzett tornatanár mozgáskoordinácó-fejlesztőként vesz részt a munkában, a pszichológusunk pedig Döme Ágnes lett. Miután kiderült, hogy az igényeket nem tudjuk kielégíteni egy logopédussal, Kálmán Dóra logopédus-gyógypedagógus is csatlakozott hozzánk. Szinte az indulásunkkal egyidőben írta ki a Prosperitati Alapítvány a startup pályázatát, oda is jelentkeztem, hiszen alig voltak eszközeink. A pályázati támogatásnak köszönhetően inverteres klíma, kihangosítás, friss és allergénanyag-mentes levegőről gondoskodó rekuperátor rendszer, gimnasztikai és fejlesztőcsomag teszi hatékonyabbá a munkát. Tavaly a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral is nyertünk egy pályázaton, ennek köszönhetően Kovács Emese személyében egy másodéves óvodapedagógus is csatlakozott hozzánk.


Nem volt dilemmátok azzal kapcsolatosan, hogy faluhelyen, Péterrévén nyitjátok meg a Tanodát?
– Nem, mert egyrészt adta magát helyszínként ez a ház, amely családi ingatlan, másrészt Adától Temerinig járnak hozzánk gyerekek, sőt Topolya felől és Bánátból is vannak érdeklődők, ugyanis nincs másutt a közelben a miénkhez hasonló fejlesztő központ. Jelenleg negyven-ötven gyerekkel foglalkozunk – bennünket is meglepett az, hogy ilyen nagy az igény ezekre a szolgáltatásokra. A gyerekek között persze olyanok is vannak, aki több foglalkozásra is járnak. Mi igyekeztünk barátságos, megkapó légkört teremteni számukra, hogy ne érezzék azt, hogy orvoshoz jönnek. Mivel a szakembereink is kedvesek és gondoskodók, másodszor már a legkisebbek is örömmel indulnak hozzánk.


Hány éves gyerekekkel foglalkoztok, és hogy kerülnek be hozzátok?
– Nálunk a három év az alsó korhatár. Jellemzően óvodások és alsósok járnak hozzánk, és három korcsoportunk van, a 3–6 évesek, a 6–10 évesek és a tinik. A mozgáskoordinációs foglalkozásaink és a komplex tematikus fejlesztéseink csoportosak, de a logopédus és a pszichológus egyénileg foglalkozik a gyerekekkel. Az óvónő vagy a tanítónő javaslatára is érkeznek hozzánk, de a legtöbb esetben a szülő magától keres meg bennünket. A gyerekek itt személyre szabott fejlesztést kapnak, a csoportos foglalkozásokon pedig 6 fő a maximális létszám – ennyi gyereket egy szakember még csoportban is tud egyénileg kezelni.
Mit jelent a komplex fejlesztő foglalkozás?
– A komplex fejlesztő foglalkozás három nagy tematikus egységből – beszéd-, mozgás- és finommotorika-fejlesztésből – áll. A gyerekek ezeken az órákon énekelnek, mondókáznak, festenek, ragasztanak, ami például a ceruzafogást segíti. Különböző nagyságú babszemeket, diót, egyéb termést válogatnak, hogy ráérezzenek a felületi és méretkülönbségekre. Matematikai fogalmakkal ismerkednek meg, gyakorolják a különböző viszonyok (több-kevesebb, kisebb-nagyobb, alatta-fölötte, jobb-bal) felismerését, ismerkednek az évszakokkal. Fejlesztjük a motorikus képességeiket, az önbizalmukat, építjük a csapatszellemet. A legfontosabb az lenne, hogy a gyerekek megszeressék a mozgást és a sportokat, de az egyenes testtartásra, a gerincferdülés és a lúdtalp megelőzésére is odafigyelünk. Gyakorolják az ugrálást, a dobást-kapást, az akadályok kikerülését, a futást. A rendszeres mozgás rövid idő alatt látványos eredményt hoz és örömforrássá válik. A gyerekek nagyon élvezik ezeket a foglalkozásokat.


Milyen további terveitek vannak?
– A nagy álmunk a meseterápia és mesepszichológia. A járványhelyzet miatt tavaly nem jutottam el egy magyarországi mesepszichológiai képzésre – ez egy csoportos fejlesztési módszer, ahol lelki eredetű problémákat tudunk feltárni és feloldani a mese segítségével. Ezt nagyon szeretnénk behozni a Tanodába. Újdonság az is, hogy lehetőséget szeretnénk adni a szerb gyerekeknek is, velük csoportos tornával kezdünk hamarosan. Ha lesz érdeklődés, komplex tematikus fejlesztéseket is tartunk majd a számukra.
Milyenek a visszajelzések?
– Január közepén kétnapos Téli Fejlesztő Napokat szerveztünk csoportos foglalkozásokkal: volt komplex tematikus fejlesztés, csoportos beszédkészség-fejlesztés és mozgáskoordináció-fejlesztés is. A korkülönbségek ellenére a gyerekek gyönyörűen együtt tudtak dolgozni. A szülők először kétkedve fogadták ezt a tervünket, de a gyerekek élménybeszámolói őket is meggyőzték. A szülőkre nagyon jellemző a tudatosság: nyitottak a problémával küzdő gyermekük számára felajánlott megoldásokra, és hitelt adnak a szakembereinknek. Azt látják, hogy érdemes ide járniuk, mert fejlődik a gyerek, egyre szebben beszél, jobb a mozgása. Ha emellé még jókedvvel is lépi át a gyerek a Tanoda küszöbét, számunkra az teljes siker!