2024. április 24., szerda

A beoltottaknak is ügyelniük kell az óvintézkedésekre

Az eddigi eredmények szerint a koronavírus elleni védőoltás második adagjának felvétele után el kell, hogy teljen legalább egy hét, hogy kialakuljon a szervezetben az immunitás – nyilatkozta Predrag Đurić járványügyi szakember. Kiemelte, hogy nem tudni teljesen ellenállóvá válhatunk-e a fertőzéssel szemben, vagy a beoltott egyének továbbra is képesek megfertőzni másokat.

– Ezek olyan kérdések, amelyekre csak akkor tudjuk meg a választ, ha már elegendő személy felvette a védőoltást és követni tudjuk állapotukat – mondta Đurić.

A Danasnak nyilatkozva a szakember kifejtette, annak ellenére, hogy több százezer tudományos anyag látott napvilágot a szakirodalomban a koronavírussal kapcsolatban, még mindig nincs bizonyíték arra, hogy a védőoltás az, amely megállítja a járványt.

Az már az eddigi esettanulmányokból kiderült, hogy a természetes immunitás (ha a személy átesett a fertőzésen) hat hónapig tart, azt viszont még továbbra sem tudni mennyi időre nyújt védettséget a kór ellen a vakcina. Az tény, hogy néhány hétbe beletelik, mire a beoltott személyek vdettsége kialakul, tehát nekik is fokozottan ügyelniük kell az óvintézkedések betartására.

Đurić szerint a vakcináción átesett személyek különböző módon reagálnak a védőoltás első és a második adagjának felvételére, de általánosságban elmondható, hogy a második adag után egy héttel alakul ki a szervezet immunitása a koronavírusra.