2024. március 28., csütörtök

Beutazás szigorú feltételek mellett

Ki és hogyan utazhat Szerbiából Németországba?

Bárki Németországba utazhat, amennyiben rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, fel tud mutatni egy negatív teszteredményt és vállalja a belépés utáni karantént, írja a Szerbiai RTV a Deutsche Wellere hivatkozva.

Németországban továbbra is teljes zárlat van érvényben, szigorúbbak az óvintézkedések mint tavasszal. Az üzletek, éttermek és iskolák zárva tartanak, de az országba való beutazás is nehézkes. Erre figyelmeztet a belgrádi német nagykövetség is. Mint írják a nem fontos utazásokat ajánlott lemondani.

Azok a szerb állampolgárok, akik Németországban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek – mert ott élnek és dolgoznak – továbbra is beléphetnek az országba. Azonban a rövidebb látogatások esetében szigorúbb a korlátozás.

A Németországban élők közeli családtagjai beutazhatnak az országba, azonban az ellenőrzésnél igazolniuk kell kapcsolatukat a kint élőkkel.

A nem közeli családtagnak számító hozzátartozók csak sürgős okokra hivatkozva léphetik át a határt, például gyermek születése, esküvő, vagy temetés miatt. Az alkalmat szintén igazolniuk kell az illetékeseknek.

Az utazás előtt mindenki köteles regisztrálni magát, az erről szóló igazolást pedig a határ illetékeseinek fel is kell mutatni. Minden hat évnél idősebb polgárnak rendelkeznie kell negatív koronavírus-teszttel, a belépést követően pedig azonnal izolációt rendelnek el a hatóságok. Ezt követően két lehetőség adott: a polgár letöltheti a 10 napos karantént, vagy öt nap után újra tesztelteti magát.  

Dieter Roman német szövetségi rendőrkapitány szerint több légitársaság nem tartja be a szabályokat. Csak az elmúlt hat napban a rendőrök 600 szabálysértését jegyeztek fel, a legtöbb esetben nem kérték az elektronikus bejelentkezésről szóló bizonylatot, mondta, hozzátéve, hogy a légitársaságoknak mulasztásonként és utasonként akár 25 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak.