2024. március 29., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Amíg Európa számos országában a héten a járványügyi intézkedések és a bezártság ellen tiltakoztak, addig nálunk gőzerővel folytatódott a polgárok tömeges oltása.

– A zabados hollandusokat nagyon rosszul érintette a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett éjszakai kijárási tilalom, egyesek igen hevesen fellázadtak ellene – mondá megrökönyödve amama.

– Biztos nincsenek hozzászokva az efféle korlátozásokhoz – jegyzé meg csúfondárosan a fater –, bezzeg mi olyan edzettek vagyunk e téren, hogy ilyesmi már meg sem kottyan.

– Elnézve a felgyújtott Covid-rendelőt meg a lángoló autót az úton, zörnyű forgatókönyvek jutottak eszembe Európa jövőjét illetően – hüledeze az öreglány.

– Azok ellen, akik véghez vitték a sok törést-zúzást, nyilván majd egy más jellegű kijárási tilalmat rendelnek el, ami valószínűsíthetően nem korlátozódik majd az éjszakai időszakra – adá hangot véleményének az éppen betoppanó Zacsek.

– A tolongás láttán egyik-másik oltóponton, megfordult a fejemben, vajon, mikor kerül sor nálunk is rendbontásra – töprenge atata –, merthogy napokig nem csak azok vehették fel a védőoltást, akik az egységes rendszeren keresztül jelentkeztek és kaptak időpontot a vakcinációra, hanem bárki, aki elment az adott oltópontra. És mi tagadás, mentek is az emberek, mintha cukrot osztanának!

– Én csak azt nem értem – vakará a fejét a Zacsek –, a jelenlévő egészségügyi dolgozók között senki sem akadt, aki elmagyarázna ezeknek a zömében idős személyeknek, hogy a koronavírus-fertőzést a koronavírus elleni védőoltásra várva is el lehet kapni!

– Azóta már rendeződött a helyzet – mondá a muter. – Különben meg persze, hogy mentek, hiszen napokig azt hallották, hogy van elegendő vakcina az oltópontokon minden érdeklődő számára!

– Legalábbis a kínai fajtából, amiben a többi európai ország előtt állunk – fűzé hozzá az öreg –, merthogy egyébként igen nagy a zűrzavar a vakcinapiacon, a helyzetet érzékeltetve a Vučko a napokban azt nyilatkozta, hogy „manapság nehezebb vakcinát beszerezni, mint nukleáris fegyvert”.

– Meg olyat is mondott az államfő, hogy a világban „háború folyik a vakcináért” – sóhajta a Zacsek –, senki sem tartja tiszteletben a szerződéseket, „a világ olyan ma, mint a jéghegynek ütközött Titanic, a gazdagok pedig megpróbálják biztosítani maguknak a zösszes mentőcsónakot”.

– Engem már ezektől a rémes hasonlatoktól is kiráz a hideg – zörnyülköde amama.

– Pedig nem teljesen alaptalanok – mondá a fater –, a rossznyelvek szerint a Pfizer állítólag annak adja a vakcinát, aki többet fizet.

– Az egyik zerb lapban azt olvastam – suttoga az öreglány –, hogy a közösségi oldalakon az a hír terjed, hogy állítólag egyik ország 15, a másik 19, a harmadik pedig 40 dollárt is fizet egy adag vakcináért, és az ár az oka annak, hogy egyes országok előbb hozzá jutnak a védőoltáshoz, mint mások!

Amiről a Zacseknek egy favicc jutott az eszébe.

– Jean, mi ez a hangzavar odakint?

– Uram, a pénz beszél, kutya ugat!

– No de a jövőben bizony nehéz lesz észrevétlenül rosszalkodni Belegrádban – váltá témát atata –, merthogy a héten leleplezett 23,5 méter magas Stefan Nemanja mindent látni fog, ami a városban történik.

– Zó mi zó, a főváros egy monumentális zobrot kapott – jegyzé meg a muter –, még az árát sem tudni.

– Engem azért kicsit elgondolkodtatott, hogy a zoboravató ünnepségen a jelenlevők nagy része nem tartotta be a szükséges egymás közti szociális távolságot – töprenge el az öreg. – Az élő közvetítés alatt a képernyő jobb felső sarkában azt írta, hogy „Legyünk felelősségteljesek!”, alatta a képen pedig hatalmas tömeget láthattunk.

– Akárcsak a színházban! – fűzé hozzá a Zacsek. – Az előadás alatt ki kell hagyni egy-két helyet egymás között, de előtte az előtérben mindenki egymás hegyén-hátán várakozik a belépésre.

– De azért azok, akik párban érkeznek, még egymás mellé ülhetnek – pontosítá amama.

– Olvastam korunk mindentudásának egyetemén, a fészbukon, hogy a járványhelyzet a párkapcsolatok terén is számos kérdést felvet – jegyzé meg a fater. – Például komoly dilemmát jelent, hogy lehetséges-e lesz a jövőben a házasságkötés oltottak és oltatlanok között.

– Én is találkoztam a kényes kérdéssel – bólogata a Zacsek –, a megkérdezett zakemberek zerint ennek a különbözőségnek elvileg nem kellene akadályt jelentenie a házasságkötéshez, ám felmerül a kérdés, ha már ebben a fontos témában sem értenek egyet a felek, akkor mi értelme az ilyen házasságnak?!

– Hogy ti aztán mi mindenen képesek vagytok emészteni magatokat, pláne, hogy nem is érint benneteket az adott probléma – gúnyolóda az öreglány. – No de azt vajon láttátok-e, hogy a fővárosiak nem csak zobrot kapnak, hanem még az idén egy újabb nagy beruházás veszi kezdetét Belegrádban: épül a metró!

– Az, amióta csak az eszemet tudom, épül – legyinte a Zacsek –, de még senki sem látott hozzá.

– A metró a belegrádiak fél évszázados álma – nyugtáza atata –, a régi vicc szerint eddig azért nem épült, nehogy összeütközzön az életszínvonallal.

– Ám most, úgy tűnik, nagyon komolyan gondolják – így a muter. – Két metróvonal készül több mint 40 kilométeres hosszúságban: az egyiken 21, a másikon 20 megálló található majd, és mindegyik egyedi lesz. Azt mondják az első vonalon már 2028-ban utazhatnak a fővárosiak.

– Én zurkolok a belegrádiaknak – csóvála a fejét a Zacsek –, de kicsit zkeptikus vagyok, hogy hét év alatt elkészülhet annyi állomás, a földtúrásról és a sínpárok elhelyezéséről nem is beszélve. Nem azt akarom mondani, hogy lehetetlen, mert uopste nem az, a Dániát és Svédországot összekötő, 7845 méteres, közúti-vasúti híd a tenger felett, aminek a folytatása egy négy kilométer hosszúságú mesterséges sziget, ahonnan pedig egy több mint három kilométeres tengeralatti alagút vezet a túloldalra, összes monumentalitásában mindössze öt év alatt készült el, csakhogy felénk, tudjuk, általában nem ilyen ütemben haladnak az építkezések. Zabadkán már 14 éve tatarozzák a Népszínház épületét, Becskereken pedig 17 éve képtelenek tiszta vizet biztosító vízgyárat létrehozni.

– És utóbbi esetben most még rosszabb a helyzet, mint volt! – dünnyöge felháborodottan az öreg. – Már nem csak, hogy nem isszák, hanem olykor még csak nem is főznek a vezetékes vízből a becskerekiek, hanem arra is ásványvizet használnak, mert a csapból valami sárgás lé folyik!

– Amit azért alaposan megfizettetnek velük! – egészíté ki amama.

– Elképesztő, hogy a szervátültetések, a genetikai kutatások és az okoseszközök korában lehetséges ez – merenge el a fater.

Aminek kapcsán a Zacsek az alábbi viccet mesélte el.

Szívátültetés előtt az orvos megkérdi a pácienst:

– Ha tehetné, milyen új szívet választana magának?

– Ha választhatnék, egy hetvenéves bankár szívét kérném.

– Miért pont azt? – kérdi csodálkozva az orvos.

– Mert az még nem volt használva.

Az okoseszközök hallatán pedig a muternak eszébe jutott, hogy nemrég azt olvasta, hogy Bill Gates Ámerika legnagyobb farmerje lett.

– Képzeljétek, a Microsoft-guru tizenkilenc államban összesen 242 ezer hektárnyi földterületet vásárolt fel – álmélkoda az öreglány.

– Biztos szoftverfejlesztés és kimerítő filantróp tevékenysége között szántással és boronázással lazít – kuncoga atata.

– Ki tudja, lehet, hogy majd hamarosan csatlakozik hozzá a Trump is – tűnőde a Zacsek –, hogy levezesse az elmúlt négy év feszültségét.

– Annál is inkább, mert az új amcsi főseriff, a Biden számos döntését felülvizsgálja – bólogata amama.

– A nagy változások közepette azért remélem, hogy legalább a Trump tó elnevezés megmarad – bizakoda az öreg –, és hogy a legközelebbi leltározás után a Fehér házban, a Vučkótól nem kérik vissza a penkallót, amit a Trumptól kapott.

Pistike, atomvakcinára kuporgató traktorista