2024. március 28., csütörtök
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Szorzási hiba a pályázatban

Ha Szabadka építészeti csodáit szemléljük, ritkán jut eszünkbe, hogy ezen impozáns épületek elkészülését gyakran kísérték botrányok. Az 1902-ben épült és 2018-ban felújított Zsinagóga sem kivétel ez alól. Százhúsz évvel ezelőtt a templom kivitelezési munkálatainak pályázatai körüli szabálytalanságokról írt a korabeli sajtó, amelynek egyik főszereplője maga a neves építész, Raichle J. Ferenc volt. Ezt az esetet elevenítjük fel a Bácskai Hírlap korabeli lapszámai alapján.

A Bácskai Hírlap 1901. január 27-ei száma egy terjedelmes cikket szentelt a Zsinagóga építése körüli állítólagos szabálytalanságoknak.

„Még le sem tették az első téglát az uj zsidó templom alapjához, máris sok mindenféle dolgot beszélnek a városban, hogy minő szabálytalanságok fordultak elő az első lépéseknél a beadott pályázatok és ajánlatok körül” – írta a szabadkai lap.

Az írás szerint Raichle J. Ferenc műépítész is pályázott a templom építési munkálatainak kivitelezésére. Az ajánlatok közül az övé volt a legolcsóbb. A templomépítő bizottság a beérkezett pályázatok fölött mégsem hozott döntést. A        hírlap értesülései szerint Kunetz Ignácz, a bizottság elnöke magához hívatta Raichlet, és azt mondta neki, hogy a beadott ajánlatában egy 15 000 koronás szorzási hiba van, amiért joga lenne visszautasítani az ajánlatot, de ezt nem teszi meg, hanem felszólítja, hogy készítsen új költségvetést. Raichle ekkor levelet intézett a bizottsághoz, amelyben közölte, nem tartja korrektnek ezt az eljárást. A bizottság január 13-án megtartott ülésén vitatta meg a levélben foglaltakat, és elutasították azt, hogy egy állítólagos magánbeszélgetés ügyében döntést hozzanak, valamint kijelentették, hogy nem ismerik el „Raichl J. Ferencz ur azon jogát, hogy a hitközség elöljáróságával leczkéztető magatartást tanusitson”.

Az üggyel kapcsolatban a cikk név nélküli szerzője hozzátette:

„Távol áll tőlünk, hogy még a gyanú legkisebb árnyékával is illessük a a templomépítő bizottságot, vagy annak bármely tagját, de mikor majd 300000 koronás építkezésről van szó, amikor zsidó polgártársaink összeadott – kis vagyont képviselő – tőkéiről van szó, amelyet Isten házának építésére szántak, akkor teljes nyíltsággal a nagy nyilvánosság előtt kell az építőbizottságnak működni és nem szabad megengedni, hogy előbb az ajánlattevők, aztán az iparosok, majd meg szerte a városban suttogjanak protekcióról meg egyébről.

Már az is rossz vért szült, hogy városunk szülötte a temesvári ipari iskola tanára és építészmérnök ingyen készített tervét el nem fogadták.”

A fenti vádakra a templomépítő bizottság egy levélben reagált, amely a Bácskai Hírlap január 30-ai számában is megjelent. Ebben többek között ezt olvashatjuk:

„A czikkelyek irója nem titkolja, hogy ő csak on ditek [pletykák, mendemondák] után indult. Mende-mondákokra, azt mondjákokra hivatkozik és mindjárt azzal kezdi, hogy első czikkelyét, hogy beszélnek a városban, minő szabálytalanságok történtek.

Rettenetes elgondolni, hogy mivé lennénk, ha minden könnyelműen és az egyéni felelősség erkölcsi korlátozása nélkül kiröpített gyanusítás, szóbeszéd, kávéházi locsogás stb., a sajtó tekintélyével megszerezve a maga sulytalanságát így folytatná romboló utját. Rettenetes elgondolni, miként döntené meg így a bujkáló önérdek, a személyes gyűlölködés, az emberek ezernyi gyarlósága a legjobb ügyet, miként riasztaná el mindenféle köztevékenységtől éppen a legjobbakat, a legtisztábbakat, a legintaktabb tehát a legérzékenyebb lelket.”

A fentieken kívül továbbá Jakab Dezső és Erdély Samu mérnökök jelentése alapján megerősítik: Raichle ajánlata számítási hibát tartalmaz.

Végül a Bácskai Hírlap február 2-ai számában maga Raichle J. Ferenc levelét olvashatjuk az üggyel kapcsolatban, amelyben leszögezi, hogy ha ajánlatában valóban számítási hibákat találtak, a tervező építésznek a kötelessége kijavítani azokat. Ez után felszólította a bizottságot, hozzanak végre döntést az ajánlat felett, és ha ajánlata nem felel meg számukra, ítéljék azt annak, aki a követelményeknek megfelel.