2024. április 19., péntek

Mozgalmas ősz

Összefoglaló Kishegyes község 2020-as történéseiről, beruházásairól (4.)

Cikksorozatunk a község augusztusi eseményeivel, beruházásaival folytatódik, amik a járványhelyzet miatt nem mutattak sok eltérést az előző hónaphoz képest.

Júliusban már megkezdődött a községi szennyvízhálózat fővezetékének építése Bácsfeketehegyen, augusztus elején viszont a 11 kilométer hosszúságú fővezeték másik végén, Kishegyesen a Széles utcában is megkezdődött a munka. A beruházás értéke 738 millió dinár, és a tervek szerint az idén fog elkészülni. A kishegyesi helyi közösség a hónap elején fogott neki egy nagyobb volumenű ároktisztításnak és bővítésnek. Emellett folytatódott a villanyvezetékek közé benőtt gallyak levágása. Akadt még egy rendkívüli feladat is, a sok esőzés miatt a templom melletti parkban kidőlt egy fa. Nagy kár nem keletkezet és nagyon gyorsan sikerült eltakarítani. Bácsfeketehegyen parkoló épült a Bányai János Emlékház elé, valamint felújítási munkálatokba kezdtek a sportcsarnokban és környékén. Augusztus 21-én tartotta alakuló ülését a községi képviselő-testület. A júniusban lezajlott választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség 12, a Szerb Haladó Párt ugyancsak 12, a Szerbiai Szocialista Párt pedig egy képviselői helyet szerzett meg a testületben. Ennek tükrében a község polgármestere Marko Lazić maradt, az SZHP soraiból. Az alpolgármestert továbbra is a VMSZ adta, ám Kerekes Zoltánt Sándor István váltotta ezen a pozíción. A kkt-elnöki poszton hasonló helyzet alakult ki, itt Szűgyi Istvánt Sárközi István váltotta. Augusztus végén Kishegyes községben is kiosztásra kerültek a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjai, valamint a Rákóczi Szövetség iskolatáskái. A községben 52 magyar nyelven tanuló elsős kapott csomagot. Augusztus utolsó hétvégéjén a fennállásának 145. évfordulóját ünneplő kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület egy könyvet mutatott be a templomban. Az Istennek dicsőség, embernek segítség című kiadványt dr. Szőke Anna néprajzkutató szerkesztette, és a tűzoltóság történetének több, mint 100 évét mutatja be. Ugyanezen a hétvégén került sor konfirmálásra Bácsfeketehegyen. Ez alkalommal 23 fiatal konfirmált.

Megkezdődött a szennyvízhálózat fővezetékének építése Kishegyesen

Megkezdődött a szennyvízhálózat fővezetékének építése Kishegyesen

Szeptember elején megkezdődött az iskola, és Kishegyes község önkormányzata pályázatot írt ki középiskolások számára, amivel az utaztatásukat támogatja. Ugyancsak az önkormányzat szervezésében felkészítő tanfolyam indult várandós kismamák számára. A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Kishegyesen, a Kátai-vendégházban tartotta meg ünnepi rendezvényét, amelyen a 70 éves dr. Silling István néprajzkutatót köszöntötték. Szeptember első felében megkezdődött egy műfüves pálya építése Kishegyesen, a labdarúgópálya mellett. Szeptemberben sikerült megszervezni a hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvényt. A háromnapos rendezvénysorozat keretében megtartották az Aranyeső Községi Vers- és Prózamondó Találkozót, lapunk élőújságját, valamint kiosztották a falu díszpolgári címét és köszönőoklevelét. Szeptember 26-án megkezdődött a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület egyik legnagyobb volumenű eseménye, a Szép szó vers- és prózamondó tábor. A tábort a szokásostól eltérően három hétvégére osztották, és korosztályokat is különválasztották, hogy eleget tegyenek a járványügyi előírásoknak.

Akárcsak a szeptember, október is kedvezőbb volt a rendezvények megszervezése szempontjából. Elsején megtartották a XXIII. Podolszki József publicisztikai pályázat díjkiosztóját Bácsfeketehegyen, a Bányai János Emlékházban. Ezt követően Kishegyesen tartották meg a 25 éves Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének ünnepi találkozóját. Október 7-én Kishegyesen, a nyugati temetőben lévő 1848/49-es emlékműnél megemlékeztek a 13 aradi vértanúról. Október derekán egy tragikus baleset is történt a községben. Szeghegyen három fiatal egy személygépkocsival az utat keresztező kanális feletti hídnak rohant, és a helyszínen szörnyethaltak.
Október során még történtek dolgok, de azokkal már a következő cikkünkben fogunk foglalkozni. Ezt a sorozatot eredetileg négyrészesre terveztük, de a járványhelyzet ellenére annyi minden történt a községben, hogy szükség mutatkozott egy ötödik írásra is. Sorozatunk még így is a teljesség igénye nélkül mutatja be Kishegyes község történéseit 2020-ban.